Как да спасим себе си и детето при мъртво вълнение

14 юли 2017 | 13:16
видяна 10820
коментари 2
Getty

През август морето взима най-много жертви, сочи черната статистика на водните спасители. Причината за това е, че през този месец настъпват климатични промени, които предизвикват т.нар. „мъртви вълнения“, дънни ями край плажовете, както и силно вълнение на морето. Специалистите са категорични, че независимо през кой месец сме решили да поплуваме в морето, то трябва да се отнасяме с уважение към него и без излишна самонадеяност. Още повече, ако с нас е детето ни.

Повечето хора не знаят как да реагират ако попаднат в мъртво вълнение и по тази причина са се удавили и доста добри плувци. Паниката в подобна ситуация е най-лошият съветник.

Какво е мъртво вълнение?

Мъртвото вълнение е явление, при което водни маси се придвижват по посока от брега към морето под формата на подводно течение. Наблюдава се обикновено в заливи, където има плитчини. Когато вълните стигнат брега, по време на отлива им водата не може да се върне постепенно в открито море, заради пясъчните натрупвания (плитчини), които я спират. Налягането на водата в тесния пролив, свързващ лимана с морето, рязко се повишава. На това място се образува бързей, по който водата се устремява обратно в морето с голяма скорост (до 2,5-3,0 м/сек), сякаш образува река посред морето, перпендикулярно на брега.Как да познаем течението и да го избегнем?

• На повърхността ясно се отличава канал от по-буйни води, перпендикулярен на брега.
• Крайбрежна зона с различен цвят на водата (например, наоколо водата е синя или зелена, а този участък е бял).
• Участък с пяна, някаква морска растителност, балончета, който устойчиво се движи от брега към открито море.
• Разкъсване в общата структура на приливните вълни (плътна редица от вълни, а по средата 5-10-метрово разкъсване.
• Ако не се вижда нищо от посочените явления, то не влизайте във водата смело, а се огледайте за предупредителни знаци, поставени от спасителите. Най-често това са флагове с различни цветове. Ако флагът е жълт, вниманието ви трябва да е повишено, а ако е червен – не влизайте във водата. Трябва да знаете, че макар и да не виждате във водата нищо притеснително, то 80% от опасните спонтанно възникващи течения, не се проявяват визуално.

Ако все пак попаднете в мъртво вълнение, ето някой правила, които да ви извадят вас и хлапето ви живи и здрави на брега:

• Не се паникьосвайте!
Като се поддадем на паниката, ние се ръководим от инстинкта за самосъхранение, а не от разумни разсъждения. Ако знаете правилата за поведение при мъртво вълнение, вие от 100 случая в 100 ще се спасите.
• Пазете си силите!
Не се борете с течението и не плувайте обратно към брега. За съжаление, това е безполезно. Трябва да плувате не към брега, а настрани, т.е. успоредно на брега. Ако обхватът на мъртвото вълнение е до 5 метра, вие бързо ще излезете от него.
• Ако обаче е широк (20 м и повече), какво да правим?
Няма да ви е толкова лесно да се измъкнете, дори да гребете по правилата (настрани, успоредно на брега). Когато разберете, че не можете да се измъкнете, не се паникьосвайте, а се отпуснете! Подайте ръка на детето и просто се оставете на водата да ви носи двамата. Работата е там, че това течение не е много продължително и след около 5 мин. ще ви остави на спокойствие. След това плувайте 50-100 м встрани, а после към брега. Ако веднага поемете към брега, има опасност течението да се възобнови на същото място и вие да попаднете отново в него.
 

Важно е да знаете, че:

• Мъртвото вълнение никога няма да ви завлече на дъното.
Това не е водовъртеж или фуния. Всички мъртви течения на света дърпат от брега навътре в морето, но не и надолу към дъното!
• Не е твърде широко.
Обикновено ширината му не е повече от 50 м. Даже най-често е 10-20 м. Т.е., ако преплувате успоредно на брега буквално 20-30 м, ще почувствате, че сте се измъкнали.
• Дължината също е ограничена.
Течението бързо отслабва, каналът свършва „работата” си там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват.

Четете още: Вижте най-известните българки по бански

Още по темата

Коментари

2 винкело
  15 юли 2017 | 10:14 отговор
 

е убаво е да си на море и чужда мацка путка да ти дадо

 
1
  14 юли 2017 | 17:51 отговор
 

Много добре! Остава да се разпространи по хотелите, плажовете, туристическите центрове. Просто едни малки листовки.

 

Добави Коментар

Най-четени