Автор
Woman.bg

Как да преживеем началото на учебната година

Не се знае на кого му е по-тежко в момента – на учениците или на техните родители. Но родителите имат повече възможности да направят септември приятен месец за всички. Какво да направите на прага на новата учебна година?

1. Успокойте се, всичко е наред

За дете на възраст между 7 и 18 години ходенето на училище е нормално състояние. Всъщност именно ваканцията е „извънредно положение“, а училището е в реда на нещата. Така че не демонизирайте учебната година и нейното начало.

В училище на децата ще им се каже около 20 пъти, че учебната година е започнала и сега вече ще трябва да учат, да се стараят, да внимават и да изкарват добър успех. Още на петото повтаряне на тази реч на малките им писва и им се приисква да изхвърлят на боклука всичките си тетрадки. Така че поне вкъщи не повтаряйте тези напътствия. Не нагнетявайте напрежението, особено ако детето ви влиза в последния клас от гимназията – на него и без това му е трудно.

В училището няма нищо страшно.

2. Направете сутринта страхотна

Това е най-трудното. Теоретично би трябвало да започнете да се подготвяте за ранното ставане още през август, но кой го прави изобщо? Будилникът, звънящ по ранни петли, сигурно е най-ужасния стрес през първите една-две седмици, когато децата още не са затрупани с учебен материал.

Помислете какво трябва да направите конкретно вие, та вдигането на детето сутрин да не ви развали целия ден. Утрото трябва да е нещо хубаво – вкусна закуска, приятна мелодия на алармата или любима песен, усмихнати родители и приготвена още от вечерта ученическа чанта.

3. Почивайте си

Чудесен навик е след учене или работа човек непременно да си почине, преди да се заеме с рутинните си задължения. Най-добре е да си почивате на разходка с детето, за да компенсирате часовете седене в класната стая.

Ако ученикът реши да поспи през деня след училище, не му пречете, дори ако е в горните класове и му предстои частен урок. Ще се наспи и ще отиде да учи с нови сили, не се притеснявайте.



4. Питайте как се казват новите учители

Най-добре се обърнете с този въпрос към класния ръководител на детето си. Нека ви обясни какви нови предмети ще има то и с какви учители ще трябва да работи. Запишете си контактните данни на класния, ако още ги нямате. За предпочитане е да не му звъните за щяло и нещяло – пишете му съобщения или електронни писма, за да може педагогът да отговори в удобно за него време. Обажданията оставете за спешни случаи.

5. Не поемайте важни проекти по работа

Чудите се какво общо има вашата работа с това? В началото на учебната година детето ви може да се разболее. Повишеното натоварване се отразява на здравето, както и фактът, че в голяма група деца е много по-лесно едно от тях да хване някой вирус и да си го донесе вкъщи, заразявайки цялото семейство.

Така че имайте предвид, че в началото на учебната година рискът да излезете в болнични е повишен.

6. Спомнете си как вие самите сте ходили на училище

Може би сте тичали към училище, нетърпеливи да изкарате поредната шестица или да поритате топка със съучениците. Може би сте си влачили краката с нежелание, защото побойникът от третия чин пак ще ви тормози. А може би ви е било все едно – училище като училище. Спомнете си как сте се чувствали в училище, за да помогнете на детето да се адаптира.

Но имайте предвид, че при него всичко може да е различно. Не проектирайте вашите очаквания и желания върху детето си. Вместо това му задавайте повече въпроси за това как е минал денят му.

7. Не натоварвайте детето с нови неща

Не е нужно да запишете детето на всички възможни допълнителни курсове, занимални и спортни кръжоци. През септември и без това го очакват куп нови впечатления.

Децата първо свикват, че трябва да ходят на училище, после вече свикват, че трябва да си пишат домашните. Чак след това може да са готови за нови видове дейност. Така че оставете допълнителните курсове и уроци за втората половина на септември.



8. Не освобождавайте детето от задълженията му

Сигурно ще се изкушите да помогнете малко на ученика и да го освободите от някакви задължения – разходките с кучето или миенето на чинии след вечеря. Но по-добре ще е да не отменяте домашните му задачи. Все пак поддържате тезата, че училището е нещо нормално.

9. Изключете съобщенията в родителските чатове

Родителските групи в програмите за обмен със съобщения са жестоката реалност. Чрез тях можете бързо да разпространите някаква информация или дори да организирате родителска среща. През повечето време обаче тези чатове се пълнят със спам и безсмислени приказки. Изключете уведомяванията за нови съобщения в родителския чат и просто го преглеждайте веднъж на ден. Така ще си спестите много нерви.

10. Проверете каква е храната в стола

За да не се ядосвате после, че гладното ви дете тича по три пъти на ден да си купува солети от съседния магазин. То трябва да се храни добре, за да учи. Ако в училищния стол всичко е наред, можете да разчитате, че детето получава всичко необходимо в училище. Ако пък менюто е непълноценно, допълнете го с домашно приготвена храна.

11. Не стягайте ученическата чанта вместо детето

Нека то спокойно си забравя химикалките, тетрадките и учебниците, свиквайки с разписанието на часовете. Така или иначе първите седмици от учебната година са по-леки, няма много домашни, а тетрадките са празни – няма да свърши светът, ако тетрадката по биология изведнъж се превърне в тетрадка по география.

За сметка на това детето ще се научи само да си подрежда багажа, а вие ще му дадете правото да се разпорежда само с раницата си и ще му покажете, че му имате доверие за тази важна задача.

12. Отделете известна сума пари за непредвидени училищни разходи

Възможно е да се наложи да купите допълнително някакви учебни или канцеларски материали. Или пък целият клас да се организира да ходи на екскурзия. Или пък анцугът за физическо, който сте купили преди месец, изведнъж да омалее – при децата това е нормално.

13. Инсталирайте полезни приложения на смартфона на детето

Постарайте се при това тези приложения да му харесват. През първите седмици от учебната година детето ще проучи възможностите на програмите.