Автор
Woman.bg

Как да отгледаме оптимист в свят на песимисти

Родителите в днешно време са изправени пред много отговорни задачи, свързани с предпазването на децата от негативното влияние на социалните мрежи, на интернета, на телевизията и най-вече на песимизма, който ни заобикаля всекидневно. Живеем в свят, който ни предлага възможността да бъдем постоянно информирани и буквално да бъдем залети с всякакви сведения, без значение дали искаме, или не.
Когато детето ни вече има достъп до таблет, което при повечето подрастващи се случва дори преди 5-годишна възраст, се налага да внимаваме какво достига до него. В днешно време можем да станем свидетели на самоубийства или нещастни инциденти благодарение на видеоклиповете, които се излъчват на живо в социалните мрежи. Целият информационен поток, съчетан с трудностите на живота, пред които всеки човек е изправен, ни кара все по-рядко да се усмихваме и да бъдем позитивни. Тогава как можем и въобще възможно ли е да отгледаме деца, които да бъдат оптимисти? Възможно е, стига да не се предаваме лесно. Едно от най-важните условия е да научим децата си да използват технологиите разумно. Също така е добре да не научават факти, за които все още не са готови. Например, че някъде по света хората гладуват или воюват.

Напоследък терористичните атентати са актуална тема, която в никакъв случай не можем да пренебрегнем.

Почти винаги, когато пуснем телевизора по време на вечеря или сутрешния блок, преди да отидем на работа, научаваме лоши новини. Истината обаче е, че децата се впечатляват много повече от коментарите на родителите си по дадените теми, отколкото от самите новини. Затова ако вие самите не акцентирате върху трагичните събития от света и обръщате внимание единствено на позитивните неща, които се случват, това ще има благоприятно влияние върху децата ви. Покажете им хубавата страна на живота и се опитайте да ги предпазите от негативните мисли.



Не забравяйте да бъдете благодарни за живота си и за успехите си и не пропускайте да споменавате пред детето си, че сте щастливи за всичко хубаво, което ви се е случило.
По този начин с времето ще го научите да оценява добрите неща в живота. Насърчавайте го да се защитава, да не подминава несправедливостите и да проявява разбиране към околните.

Много е важно децата да знаят, че не всичко, което пише в интернет, е истина.

Което от друга страна може да ги направи твърде недоверчиви. Но имайте предвид, че днешните подрастващи сякаш се раждат с вродени умения да използват технологиите и са достатъчно находчиви, за да проверят достоверността на информацията. Хубаво е децата да знаят, че могат да разчитат и на вашите познания и да се чувстват свободни да ви питат за всичко, което е ново и неясно за тях. По този начин те ще растат в по-спокойна обстановка.



Интернет не е безопасно място, особено покрай последните тенденции сред тийнейджърите като "Син кит"
.

Посъветвайте ги, когато попаднат на нещо, което им се струва опасно и нередно, да ви съобщят. От нас самите зависи да използваме интернет пространството пълноценно, но разумно и да го използваме с позитивни цели. Например децата биха могли да потърсят много любопитна информация, свързана с интересите им - Земята, природата, музиката, рисуването, фотографията, спорта или друг вид хоби.

Премахнете всички негативни думи от речника си.

Анонимността, която предлага интернет пространството, понякога подтиква потребителите да бъдат жестоки и арогантни. Затова е добре да научите децата си да не прибягват към грубите думи и да бъдат внимателни, когато изразяват мнението си, защото нищо не наранява другите така, както обидите. Едно от първите неща, които трябва да направим, за да отгледаме оптимистично настроени деца, е да премахнем негативните думи от речника си. Думите носят енергия и силен заряд, който влияе на мозъка на подсъзнателно ниво. Ако изричаме хубави думи, то и животът ни ще бъде много по-добър. Освен това когато сме позитивни с другите, ние ги провокираме да ни отговарят по същия начин, допринасяме за общото благо.

Осигурете почивка на децата си далеч от интернет и телевизията.

Научете децата си на поне една от онези игри, които вие самите сте обичали, когато сте били на тяхната възраст. Нищо не зарежда подрастващите с позитивна енергия толкова, колкото игрите навън. Прекарвайте повече време заедно и просто се забавлявайте. По този начин ще опазите и себе си, и децата си от негативните новини поне за малко.



Четете още: В Седмицата на кърменето нека си спомним за ползите от него