Днес обръщаме поглед към една 62-годишна дама на име Лина Алварес, която повдига темата за късното майчинство и егоистично решение ли е то.

Лина е от Испания и миналата година въпреки възрастта си даде живот на здраво момиченце.

Бременността е в резултат от ин витро процедура. След продължителна хормонална терапия на Алварес й е бил имплантиран ембрион, заченат ин витро, а тя е износила плода.

Лина ражда детенцето си благодарение на факта, че в Испания е позволено донорството на яйцеклетки. Това означава, че в частни клиники се извършва процедура, по време на която на жени с репродуктивни проблеми или в по-напреднала възраст се имплантират оплодени яйцеклетки от анонимни дарителки.

Интересно е, че в Испания няма възрастова граница за подлагане на процедурата и реално всяка жена, която желае да стане майка, може да го направи, стига от клиниката, която е избрала, да са съгласни да извършват интервенцията. В много медицински заведения обаче отказват да извършват ин витро процедури на жени над 50, защото „искат здрави бебета“, както заявява медикът Антонио Рекена от клиника за репродуктивно здраве в Мадрид пред камерата на „Дойче Веле“.

С напредването на възрастта се увеличава и вероятността от малформации при плода, допълва той.

Четете още: Цитомегаловирус – вирусът, за който бременните трябва да знаят



Според мнозина обаче раждането на тази възраст не е уместно не само от медицински съображения, но и от морални. Жена, която на 60 приветства на бял свят дете, е много възможно да го остави без майка, още преди то да е навършило 20, което е изключително жестоко, заявява една от сънародничките на Лина пред камерата на „Дойче Веле“.

Лина обаче е категорична, че няма нищо безотговорно в решението ѝ да роди на тази възраст и че всъщност житейският опит, който е натрупала през годините, ще помогне да отгледа детето си много по-адекватно. Майката също така повдига и въпроса защо обществото осъжда решението на една жена да роди на тази възраст, а избора на някой мъж да стане баща на 70 – не.

Лина има още две деца освен дъщеричката си, която вече е на годинка. Първото си дете Алварес ражда на 34, то е с проблеми в развитието. Второто ражда преди близо 11 години, отново с помощта на ин витро процедура.