Веганството е една от най-обсъжданите теми в днешно време, като периодично предизвиква бурни дискусии относно здравето, особено когато се прилага на подрастващите.

Процентът на хората в света, които избягват всякакви продукти от животински произход, нараства с всеки изминал ден, а средната им възраст е между 15 и 34 години. При младите родители също се наблюдава тревожна тенденция да отглеждат бебета вегани, което несъмнено е рисково. Спомняте ли си случая с белгийското новородено, което издъхна заради неразумния хранителен режим, който не му осигуряваше необходимите витамини и минерали, нужни за укрепването на организма му? Момченцето Лукас почина от недохранване през 2014 г., а три години по-късно родителите му бяха осъдени.

Въпреки че Британската диетична асоциация признава веганството за допустимо при всички възрасти, съществуват много спорове по темата и експертите по света не са съгласни с отглеждането на бебета като вегани.

Според много проучвания веганството има добро влияние върху организма и фигурата ни, но е спорно дали трябва да бъде практикувано от младите и особено от децата.

Какви са рисковете при децата?

Несъмнено, когато лишаваме един подрастващ организъм от определени групи храни, той усеща липсата им, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Първите години от живота на човек са изключително важни за здравето му и за него храната е определяща. Много често при веганите се наблюдава остър дефицит на витамин В12, на желязо и йод. Също така, при този режим тялото не получава достатъчно протеини, мазнини и енергия, което е недопустимо за един развиващ се организъм. По този начин бебето не може да продължи да се развива, защото страда от липса на важни хранителни съставки.



От друга страна някои диетолози твърдят, че тези елементи могат да се набавят и при веганството с помощта на други храни. Калцият и мастните киселини могат да се приемат чрез консумацията на чия, орехи, някои видове зеленчуци и ленено семе. Тези продукти могат да бъдат включени в хранителния режим на бебето, когато то започне да приема твърди храни. Но разбира се, е най-добре децата да бъдат насърчавани да консумират представители от всички хранителни групи и да имат балансиран режим, който да не изключва месото и млечните продукти.

Веганството е драстична мярка, особено що се отнася до бебета и малки деца. Трябва да бъдем внимателни и да се погрижим те да не страдат от липса на витамини и минерали. Освен това повечето специалисти са единодушни, че месото е абсолютно необходимо за растежа на организма.

Какви са предимствата?

Предимството на веганството е, че при него организмът приема единствено храни с ниско съдържание на мазнини, което е добре, тъй като те са добра превантивна мярка за сърдечни, онкологични заболявания и диабет.

Също така е добре децата от рано да са запознати със здравословния начин на живот и да избягват вредните храни, като разбира се това не бива да се превръща в мания за тях. Някои диетолози са категорични, че
веганството може да бъде дори полезно за децата, стига режимът да е добре направен, така че да не им липсват необходимите за тялото елементи.



Какви мерки трябва да предприемат родителите?


Както вече споменахме, за да бъде здраво детето, то не трябва да бъде лишавано от нито една хранителна група. Затова ако сте решили да отгледате веган, то обърнете се към специалист, който да ви помогне да изградите правилно режима за бебето си. Също е много важно, освен основните хранения, да има и междинни.

Веган ли е майчиното мляко?

Не се шегуваме, този въпрос наистина вълнува веганите. По дефиниция веганството е начин на живот, който цели да изключи всички форми на експлоатация и на жестоко отношение към животните. Затова веганите, разбира се, не отричат майчиното мляко като жизнено важен източник на хранителни елементи за бебето и то в никакъв случай не бива да бъде замествано от нищо друго.



Четете още: Борил на Блатечки – същински бащичко