Бъдещи мамчета и измерване на базална температура

26 януари 2013 | 13:07
видяна 36553
коментари 36

Още през 1904 г. Ван де Велде е установил в базалната температура на жената малки ритмични колебания, които показват зависимост от цикъла.

Редовното измерване на базалната температура е методично най-простият начин за контрол на овулацията и за диагноза на смущенията в менструационния цикъл.

Получените резултати от меренето на базалната температура са доста точни и би могло да се каже ,че единственият "недостатък" на този метод е необходимостта от упоритост.

Изменението на базалната температура ни позволява да решим няколко проблема :

- Да проверим доколко правилно яйчниците отделят хормони във фазата на менструалния цикъл
- Да определим , узрява ли яйциклетката и кога точно става това /съответно да определим фертилните дни , с цел да предотвратим , или точно обратното - възможността да забременеем/
- Да си изясним - настъпила ли е бременност в случай на закъснение или необичайна менструация.
- Подозрение за наличие на Ендометрит - възпаление на матката

Нека преговорим, че един месечен цикъл се дели на две части – преди да настъпи овулация и след като е преминала овулацията до началото на менструацията.

В първата част от цикъла властва „студеният” хормон естроген, а през втората „топлият” прогестерон. Съответно базалната температура през първата половина от цикъла варира около 36 градуса, а през втората се покачва до 37 и мъничко отгоре. Точно преди овулация температура спада (базалната температура се понижава 12 - 24 часа преди овулацията), а след като е минала се увеличава – това е ясен знак, че със сигурност сте имали овулация.

Тъй като при ползване на базалната температура за функционална диагностика става въпрос за малки разлики, необходимо е жената да се дадат най-точно указания за мерене на температурата.

Тя трябва да се измерва всяка сутрин преди ставане от леглото, след сън от 6-7 часа, на празен стомах и винаги на едно и също място - в ректума или в устата.

Измерването трябва да става с един и същи термометър, който да бъде приготвен още от вечерта, за да не се налага ставане. (всяко излишно движение може да доведе до покачване на температурата)

Термометърът се държи винаги еднакво дълго време - средно 5 минути. (Ако използвате дигитален термометър го задръжте в себе си около 4 минутки, след като е изпискала алармичката).

Ако сте нова в меренето на базална температура, ви съветваме да изчакате настъпването на новия менструален цикъл (или ако в момента сте в цикъл, започнете възможно най-скоро – най-добре от утре). Ако до три месеца не сте забременели, то поне ще имате стабилна основа от информация за базалната температура и овулацията си, за да можете да продължите упорито със зачеването.

Резултатите се нанасят всеки ден на температурен лист или в таблица в интернет сайт, на които се нанасят и данните за менструацията, наличието на цервикална слуз и всякакви други бележки за състоянието ви, които смятате за важни.

Сложната част не е в ежедневното измерване, а по-скоро в разчитането на графиката на базалната ви температура.

Нашият съвет е с помощта на молив и линийка да свързвате в графика всеки от измерените резултати, за да можете нагледно да следите промените – покачване и спад – на температурата.

Това е ефективен метод за отчитане на овулация или констатиране на липса на такава (при такова положение не отлагайте часа при гинеколог).

Ще ви представим примерни стойности на базалната температура за всеки от периодите на цикъла. Но отбележете, че тук става въпрос за идеални стойности, които по никакъв начин не могат да отговарят на 100% на вашите. Тялото е уникално и различно. Но, все пак, са ориентир за това какви стойности бихте засекли и вие.

При събуждане сутрин, след най-малко 6-часов сън, можете да проследите следната характерна крива в графиката на базалната ви температура - в първата фаза на цикъла температурата, измерена ректално, остава с малки колебания ниска - средно се движи между 36,5 - 36,8. В тези средни граници протича температурната крива приблизително до пукването на фоликула.

Обикновено един ден преди овулацията се наблюдава незначително спадане на температурата, а след това, най-често в продължение на един-два дни във втората половина на менструационния цикъл, базалната температура се повишава средно с 0,4 - 0,6 градуса (хипертермична фаза).

Базалната температура запазва тази си височина до настъпването на следващата меснтруация, като кратко време преди настъпването й и най-късно през първия ден на менструацията спада отново до стойностите от първата фаза.

Повишаването на основната температура във втората фаза на менструационния цикъл е резултат от прякото въздействие на започващата продукция на прогестерон от corpus luteum (жълтото тяло) и се дължи или на разширение на капилярите или на хормоналното действие върху централните регулации на температурата.

Приема се, че овулацията съвпада с кратковременното спадане на температурата, а повишаването на базалната температура става средно около два дни след овулацията.

NB: Разбира се, простуди, промяна на климата и други причини могат да предизвикат известно повишаване на температурата и трябва да сме предупредени за това, а лекарят да има предвид тези причини при тълкуване на температурните криви.

Наред с това измерването на базалната температура може да покаже най-рано настъпването на бременност. При закъснение на менструацията удължаването на хипертермичната крива (втората „топла” фаза на цикъла) на 16 и повече дни прави много вероятна диагнозата на бременност. При настъпила бременност базалната температура запазва височината си от втората фаза на цикъла и показва дори леко повишение, след което си остава на височината на хипертермичната фаза до 4-тия лунарен месец.Използвайте следните препоръки за измерване на температурата:

• Може да се мери в устата, влагалището или ануса. Винаги обаче на едно и също място.
• По едно и също време всяка сутрин, без да се става от леглото и веднага си записвайте показателите. Мерете и по време на менструация.
• Мерете я след минимум 3 часа непрекъснат сън.
• Винаги с един и същ термометър
• Всички странични фактори /болест, стрес, преместване и т.н./ винаги ги отбелязвайте. Това ще ви позволи при разшифриране на графиката да разберете защо е имало отклонение.
• Записвайте показанията на термометъра направо след измерването, за да не забравите по-късно
• Минимум 3 месеца наблюдения за да има точна интерпретация
Как да определим момента на овулация?

Внимателно изучете своята графика и обърнете внимание на следните факти:

• Намерете деня, когато е станало повишението на температурата с 0,2-0,5 градуса, спрямо предните 6 дни. За удобство оцветете предните 6 дни в друг цвят
• Изберете най-високата температура за предните 6 дни и начертайте хоризонтална линия с 0,1 градуса по-високо от нея.
• Температурите, намиращи се по-високо от хоризонталната линия ще са по-високо от нея. Те отразяват дните, когато вече е минала овулацията. Ако изведнъж температурата в един от последвалите дни се спусне по-ниско от хоризонталната линия, трябва отново да очакваме подем по-високо от нея.
• Пресметнете 4 дни поредни високи температури, лежащи над хоризонталната линия и прекарайте вертикална черта. След нея са нефертилните ви дни.

NB: Температурата, мерена анално (ректално) и вагинално е с около 0,4-0,5 градуса по-висока от тази, която е мерена аксиларно и в устата.

Още по темата

Коментари

36 crorkservice fiverr
  16 октомври 2015 | 11:35 отговор
 

2iCVee I really liked your article post.Really thank you! Really Cool.

 
35 crorkzz catz
  11 юни 2015 | 05:59 отговор
 

xv2TIq Major thanks for the blog post.Really looking forward to read more.

 
34 awesome seo
  04 юли 2014 | 06:50 отговор
 

IrHvbU I really liked your blog.Really looking forward to read more.

 
33 nice penalty removal
  19 юни 2014 | 12:01 отговор
 

lFFFPO Major thanks for the blog article.Really thank you! Really Great.

 
32 best seo company
  04 юни 2014 | 21:51 отговор
 

JtpI1v Major thankies for the blog post.Really thank you! Awesome.

 
31 nice seo guys
  11 май 2014 | 21:25 отговор
 

lxDAMk wow, awesome article post.Really thank you! Much obliged.

 
30 best prices
  22 март 2014 | 23:59 отговор
 

EMIk84 Thanks for the article.Much thanks again.

 
29 best prices
  22 март 2014 | 18:46 отговор
 

Y8PjlE Thanks so much for the blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 
28 stunning seo guys
  28 февруари 2014 | 11:52 отговор
 

L5hON5 Thanks a lot for the blog post.Really thank you! Fantastic.

 
27 nice seo guys
  17 януари 2014 | 13:59 отговор
 

FIpwUK Im obliged for the blog. Keep writing.

 

Добави Коментар

Най-четени