Меките сирена, недобре сварените яйца, морските дарове и алкохолът със сигурност попадат в топ десетката на най-вредните храни за бременни и това всеки го знае. Оказва се обаче, че има и храни, за които дори и не сме подозирали, че могат да се окажат опасни за здравето на бъдещата майка и нейната рожба.

Специалистът по хранене Джулиана Шалек от Австралия разкрива кои са те и съветва бременните категорично да ги избягват:

1. Сурови кълнове


Едва ли сте допускали, че суровите кълнове, за които всички сме чували колко са полезни, могат да се окажат вредни за бременните. Всъщност те са свързани с десетки бактериални инфекции, избухнали заради салмонелоза и ешерихия коли, които живеят в семената. Шапек е категорична – не яжте кълнове, особено ако са от люцерна и бобови продукти.

2. Консервирани храни


Консервираните храни обикновено са с високо съдържание на натрий, което може да причини подуване и повишено кръвно налягане по време на бременност, предупреждава д-р Шалек. Най-добрият вариант е да включите пресни продукти в диетата си, включително пресен боб, плодове и зеленчуци.

3. Хот дог


Безспорно, хот догът и сандвичите са сред любимата закуска на малки и големи. Но ако сте бременни, задължително трябва да се уверите дали месото е достатъчно добре изпечено. Неправилното приготвяне на колбасите може да доведе до хранително отравяне - затова е най-добре да ги избягвате.

4. Кофеин


Кофеинът може да се консумира по време на бременност - но не прекалено много. В идеалния случай д-р Шалек разрешава до 1 кафена чашка на ден, но не и повече. Консумирането на кофеин в излишък може да причини ниско тегло при раждане на бебето и да предизвика болезнени киселини, предупреждава тя. Най-добрата алтернатива, която еспертът по хранене дава, е пиенето на чиста вода и топла вода с лимон.

5. Непастьоризирана храна


Непастьоризираните храни съдържат бактерии, които могат да предизвикат редица здравословни проблеми при бременните. Достатъчно е да избягвате поглъщането на непастьоризирано мляко, както и консумацията на меки сирена като бри, фета и горгонзола. За по-безопасна алтернатива пийте пастьоризирано мляко, плодови и зеленчукови сокове и яжте качествени твърди сирена.

6. Вино


Всички сме чували за вредата от алкохола, още повече когато говорим за бременни. Някои експерти обаче не забраняват консумацията на чаша вино, като дори уверяват бъдещите майки, че няма нищо лошо в това от време на време да се наслаждават на чаша вино преди сън. Д-р Шапек и някои други специалисти по храненето на бременни обаче твърдо отричат приема на всякакъв алкохол, включително и чаша вино. Те са категорични, че дори и капката алкохол може сериозно да окаже необратими последствия върху психическото и физическо развитие на бебето в утробата.

Четете още: 12 мита за бременността, в които трябва да спрем да вярваме