Автор
Ива Петрова

5-те причини за разпад на брака след появата на детето

Човек би си помислил, че раждането на дете трябва да дари на семейството щастие и да укрепи връзката между партньорите. Но далеч невинаги става така. За жалост разводът през първите години след раждането на първото дете на двойката е често срещано явление - просто защото бъдещите родители не осъзнават напълно колко ще се промени животът им. Налага им се да жертват комфорта и времето си, да преразглеждат приоритетите си, а много хора не са готови за това. Нека обсъдим какви са основните причини за семейна криза след раждане на дете.

1. Постоянното недоспиване

Да, това е един от първите проблеми, с които се сблъсква новото семейство. Пригответе се да изтърпите много безсънни нощи, това за жалост е неизбежно. За известно време ще трябва да забравите за онези 7-8 часа, които сте свикнали да прекарвате необезпокоявани под топлото одеяло. Недостигът на сън може да ви направи раздразнителни, невнимателни, разсеяни и просто да влоши общото ви самочувствие, което неизбежно ще се отрази негативно на връзката ви. Основната задача на партньорите в този момент е да се поддържат един друг и да редуват нощните си “дежурства”.

2. Разминаване в подходите за възпитание на детето

През целия си живот формирате свои собствени възгледи за методите, които ще приложите за възпитанието на собствената си рожба - и тези методи могат да не съвпаднат с идеите на партньора ви. Двамата сте израсли в различни семейства, от малки сте попили различни ценности, които искате да предадете на детето си. Затова младите родители често имат разногласия, прерастващи в сериозни спорове. Решението на проблема е доста просто - изслушвайте се един друг. Нека всеки аргументира разумно мнението си за един или друг аспект от възпитанието на детето - после заедно можете да стигнете до консенсус.



3. Понижаване на сексуалното влечение

Трябва да знаете, че понижаването на либидото у жената след раждането е абсолютно нормално явление. Родилката има нужда средно от около 1-2 месеца, за да се възстанови напълно, след което ще е готова да се върне към пълноценния интимен живот. Този механизъм на хормоналната система предотвратява твърде скорошното възникване на нова бременност. Знаейки и разбирайки тънкостите на човешкия организъм, партньорите ще могат да преодолеят тези временни трудности. А и никой не ви пречи да се порадвате на една романтична вечеря. Леките комплименти един към друг също ще бъдат много полезни.

4. Липса на време за задоволяване на личните потребности

Разбира се всеки човек си има своите хобита и увлечения, за които е свикнал да отделя време. Но през първите месеци и дори години от живота на детето на родителите им се налага да се ограничават, защото малкото човече отнема почти цялото им време. Монотонният живот и фиксирането върху едни и същи проблеми често стават причина за недоволство, спорове и кавги. Едно запомнете - тези трудности са временни, няма и да забележите, кога всичко се е върнало в нормалното си русло.

5. Неправилно разпределение на задачите

На единия партньор може да му се стори, че другият не отделя достатъчно време за детето, не му обръща достатъчно внимание или не влага достатъчно от себе си в семейния живот. Трябва да знаете, че общуването е основният ключ към взаимното разбиране. И тези разговори трябва да започнат още преди раждането на детето. Обсъдете кой ще сменя памперсите нощем и кой ще къпе бебето вечер. Постарайте се да разпределите задълженията приблизително поравно. Разбира се след раждането на детето можете да си размените някои роли, но най-важното е да обсъдите всичко.

Несъмнено гледането и възпитанието на дете е тежък труд, свързан с редица трудности и проблеми. Постарайте се обаче да гледате на семейния си живот от положителната му страна и бъдете щастливи!