Автор
Woman.bg

15 грешки, които няма да допусна с второто си бебе

Продиктувани от собствените ни опит-грешки, тук ще се постараем да дадем най-прагматичните и, надяваме се, полезни, съвети на всяка бъдеща мама, които биха й помогнали при посрещането и отглеждането на бебето. Ето кои са грешките, които и най-добрите майки допускат при отглеждането на първото си бебе, и които лично ние няма да повторим при появата на втората си рожба:

1. Ще намеря навременно личен педиатър

Здравето на детето ни е на първо място! Ето защо не пропускайте възможността да си намерите добър и надежден педиатър, на когото да разчитате по всяко време, още преди раждането на детето. За целта се консултирайте със съответния заинтересован кръг от лица – личен лекар, акушер-гинеколог, родители, близки, роднини – и изберете подходящия за вас педиатър. Свържете се с него, уведомете го за предстоящото събитие и установете трайни контакти.

2. Няма да обръщам внимание на бабините девитини

Много възрастни хора обичат да дават съвети на младите майки как да си гледат децата. Правят им забележки за това колко леко са облекли детето, или пък за биберона, която още поставят в устата му. Ще чуете от тях и съвети каква отвара да му направите против кашлица или температура. Не се залъгвайте да прилагате подобни съвети върху детето си, когато е болно. Единственият и задължителен начин да му помогнете в случая, е консултацията с лекаря специалист.

3. Няма да се паникьосвам

Няма нищо по-лошо от паникьосаният родител. Ако бебето ви вдигне температура или получи треска, не изпадайте в паника. Спокойно вземете телефона и се обадете на личния си педиатър. Той ще ви даде най-добрия съвет какви мерки да предприемете в този момент.

4. Ще кърмя повече

Заедно с тайнството на раждането и всички процеси, които го предхождат, кърменето е онзи дълбоко интимен, осветен от природата момент, в който се осъществява най-съкровеното съприкосновение между майка и бебе. В началото, ще призная, болката от кърменето беше неописуемо силна и нетърпима. На няколко пъти бях на прага да се откажа. Стисках зъби и успях да удържа. Много майки обаче не успяват и се отказват, доверявайки се на алтернативата, която предлагат адаптираните млека. Не правете това! Не и ако сте способна да кърмите, имате мляко и здравословното ви състояние го позволява. Не лишавайте бебето си от най-благодатната, лесно усвоима и вълшебна храна за малкото човечна, с каквато само майчиното мляко е способно да го дари. Наред с факта, че кърмата е уникална храна и полуготова енергия, тя е и носител на майчиния имунитет, и помага и за изграждането на автоимунната система в бебешкия организъм. Не е тайна и че кърмените бебета боледуват далеч по-малко от некърмените.

5. Ще забавя максимално във времето даването на първото парче шоколад

Всички сме наясно колко много децата обичат сладкото. За жалост малко са родителите, които успяват на сърцераздирателните хлипове и сълзи на детето си. Особено ако наблизо има баба или дядо. Ето защо главната вина за проявата на неистов и постоянен глад към сладкото, трябва да търсим у нас, родителите. Е, аз направих тази грешка. Сега хлапакът е влюбен до уши във всичко що е шоколад. Не забравяйте, че свръхконсумацията на сладки храни по индиректен начин нанася сериозни вреди върху здравето на детето. Рискът от развитие на автоимунни и сърдечно-съдови заболявания се увеличава, същото се отнася и за склонността към затлъстяване. Сладкото е рисков фактор и за развитието на диабет, кариес на зъбите, уврежда функциите на бъбреците, увеличава риска от развитие на някои видове рак, ускорява процесите на стареене и т.н. Затова, мили майки, не правете тази грешка! Създайте здравословни хранителни навици у детето си. Колкото по-отрано направите това, толкова по-добре за него и неговото здраве.

6. Няма да се изкушавам по алтернативите на бебешко креватче

Първото, което ще направя, е да не се изкушавам по една от най-разпространените алтернативи на бебешко креватче каквато е люлката. Колкото очарователна и кокетна да ни се струва, от практическа гледна точка тя не е най-удачният избор. Не забравяйте, че бебето расте бързо и времето, за което ще я използва то, ще е твърде кратко, и скоро ще ви се наложи отново да тръгнете по магазините, този път в търсене на подходящо според размерите на детето креватче. И тук идва ред да спомена за следващата грешка, която няма да повторя.

7. Ще внимавам при избора на бебешко креватче

Заложете на дървеното и лесно преносимо бебешко креватче. Моите препоръки са то да бъде по-леко, със стандартно разстояние между пръчиците на решетката не повече от 70 мм. Хубаво е решетката да бъде от всичките или от двете надлъжни страни, така че да влиза повече светлина и въздух при бебето. Решетките ще позволят и по-лесното прикрепяне на тънките възглавнички на обиколника. В противен случай, когато едната страна е плътна, ще ни се наложи сами да приспособяваме и измисляме начини за закрепването им. Що се отнася до възглавничките, казвам тънки, тъй като по-дебелите и пухкави са опасни за малкото бебе.

8. Вече никакви компромиси с качеството и цената на матрачето

Независимо от цената, качеството на бебешкото креватче е от огромно значение за здравето на малкото човече. Ето защо от позицията на личните си опит-грешки ще ви посъветвам да не обръщате внимание на цената, а на това дали матрачето е от естествена материя и пълнеж, и до колко ергономично е то. Това е от изключително значение както за здравия сън на бебето, така и за общото му здравословно състояние и значително по-малкия риск от развитие на алергии.

9. Няма да купувам маса за повиване

За да икономисате пространство, не се залъгвайте да купувате цяла маса за повиване. Достатъчна е да се снабдите само с подложка, която да поставите при нужда напряко на креватчето и която е изключително удобна за преобличане и смяна на пеленките.

10. Ще внимавам с покупката на количка

Пазарът предлага всевъзможни модели от класически до най-футуристични. Най-практична от гледна точка и на финансите, и на удобствата е тази количка, която се преобразува от зимна в лятна. Много важно условие е да се обърне внимание на колелцата с оглед тяхната маневреност. Широчината между колелцата на много модели не отговаря на стандартните размери на рампите за детски колички. Затова вземете размера, преди да отидете в магазина за детската количка. Така ще си спестите главоболията да качвате и спускате количката по самите стълби. Дребна, но важна екстра е и наличието на регулиращ се сенник на гюручето. Това ще ви спести търсенето и купуването, монтирането и непрекъснатото нагласяне на подходящо чадърче.

11. Ще заложа на по-големия размер дрешки

Една от грешките, които няма да повторя със сигурност при второто си бебе е да не купувам дрешки, отговарящи точно на възрастта му. Мъничето расте с такава скорост, че само след седмица-две ще ви се наложи бързо да замените дрешките с такива с по-голям размер. Когато купувате дрешки, избирайте винаги такива с по-голям размер, предназначени за деца поне с 6 до 12 месеца по-големи. Това ще ви предпази, от една страна, от риска дрешката да се окаже малка на детето, а от друга – ще даде възможност на мъничето да я носи по-дълго време.

12. Никога повече буйки с твърди подметки

Съветът на повечето ортопеди е подметките на буйките да са меки. Изберете леки обувчици, които нежно да обхващат глезенчето на детето, без да го притискат. В противен случай мъничето ще се чувства некомфортно и ще иска непрекъснато да събува буйките.

13. Ще обезопася контактите

Не правете грешката да оставяте контактите вкъщи открити. Малките любопитковци обичат да пипат навсякъде и да проучват с пръстчетата си местенцата из всички кътчета на дома. Затова се снабдете с предпазни капачета за контакти още преди раждането на мъничето. Фиксирайте кабелите така че да не могат да се местят и дърпат. Най-добрият вариант е да го направите така, че да бъдат скрити от погледа на детето. Говорейки за предпазни мерки, не забравяйте да обезопасите всички остри ъгли (на маси, столове и т.н.), като поставите върху тях омекотители. Не забравяйте и обезопасителните лостчета за врати, за да предпазите детето от риска от притискане на пръстчетата.

14. Ще напусна работа

Не се раздвоявайте между отглеждането на детето и работата. Ето защо, ако имате възможност и ако обстоятелствата го позволяват, напуснете работа и се отдайте на грижите си към бебето. Ако имате тази възможност, не я пропускайте. Няма нищо по-хубаво от това да бъдете плътно до вашата рожба през първата му, а ако имате възможност, и през втората годинка от неговия живот. Това са месеците, когато детето има най-много нужда от своята майка, от нейните грижи, любов и всеотдайност. Не ги пропускайте за нищо на света, защото времето не се връща назад.

15. Ще бъда по-спокойна

Да. Ще бъда по-спокойна и няма да се ядосвам за щяло и нещяло. Ще намирам повече време за релакс и разходки с мъничето сред природата. Бебето усеща изключително дълбоко емоциите на родителите си. Колкото е по-малко, толкова по-интуитивно и възприемчиво е то на нашите позитивни или негативни емоции. Ето защо е толкова важно да бъдем спокойни и усмихнати, когато сме в близост до мъничето си или докато контактуваме с него. Така то ще се чувства на сигурно място близо до нас, ще има доверие на родителите си и ще расте по-здраво и пълноценно.

Автор: Антония Михайлова