Автор
Woman.bg

Топ 10 на най-красивите жени според Златното сечение

Всички сме чували за т.нар. “златно сечение“ - ирационално число в математиката, с което се изразява отношението между отделните части, при които по-голямата се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата. Известно като числото Фи, то се е използвало като критерий, мерило за идеалната хармонична красота още от древни времена. Било е познато и на древните гърци, които са определяли чрез него съвършената комбинация между вътрешна и външна красота. Златното сечение е не само математическо понятие, но и символ на съвършенството в изкуството, науката и природните явления.

Всъщност терминът "златно сечение" е въведен от Леонардо да Винчи като мерило за идеалните пропорции на човешкото тяло. Според неговите принципи разстоянието между очите на човек трябва да е равно на дължината на едното му ок. Дължината на ушите трябва да е 1/3 от тази на лицето, а разстоянието на брадичката до носа – 1/3 от дължината на лицето.

На базата именно на формулата, изведена от знаменития ренесансов художник, изобретател, инженер, скулптор и архитект, д-р Маркард – британски пластичен хирург, с помощта на компютърна програма определи кои са известните жени с най-идеални черти на лицето. За да създаде обективен маркер, определящ красотата на човешкото лице, на него са му били нужни цели няколко десетилетия.

И така, нека да видим кои са 10-те известни жени, оптимално доближаващи се до съвършените пропорции на идеалното женско лице:

10. Дженифър Лоурънс

Звездата от "Игрите на глада" е със съвпадение 89,94%

9. Мерилин Монро

Секссимволът на 20-и век Мерилин Монро има съвпадение 89,41%.

8. Селена Гомес

Любимката на тийнейджърите покрива стандарта с 89,57%.

7. Скарлет Йохансон

Красивите черти на сексапилната блондинка съвпадат с 89,92%.

6. Хелън Мирън

Обаятелната Мирън покрива критериите с 89,93%.

5. Кендъл Дженър

90,18% съвпадение за невероятната Кендъл Дженър.

4. Емили Ратайковски

Изящните черти на лицето на една от най-желаните от милиони мъжете по света жени съвпадението е 90,08%.

3. Кейт Мос

Лицето на бившата изгора на Джони Деп има съвпадение 91,06%.

2. Ким Кардашиян

Близо до съвършенството е и лицето на Ким със съвпадение от 91,39%.

1. Амбър Хърд

И най-красивата известна жена на света според изчисленията на д-р Маркард е Амбър Хърд. Нейните пропорции съвпадат с идеала с цели 92%.