Изрусените и боядисани коси са сухи в краищата и мазни в корените, което е още един сериозен проблем, с който дамите трябва да се справят.

Най-напред русокосите дами трябва да си купят много добър мек шампоан. Такъв шампоан обикновено съдържа различни добавки (масло от жожоба, авокадо, яйчен лецитин или ланолин, копринени протеини), които правят косъма еластичен, овлажняват го и го защитават от вредното въздействие на околната среда.

Също така, трябва да си набавят и балсам за суха коса и и маска богата на подхранващи съставки.

Зле се отразява на косата силното слънце - непременно трябва да се ползват слънцезащитни спрейове, които да предпазват от вредните UV лъчи. На плажа също трябва да се ползват слънцезащитни продукти за коса - масла или спрейове.

Боядисването на русата коса трябва да се прави с много внимателно подбрани бои. Ако връхчетата са цъфнали, трябва да се отрежат, нищо друго не помага. Преди да се нанесе боята, трябва по дължината на косъма да се нанесе подходящо масло - може и зехтин (слага се по малко - няколко капки по дланите и се разнася по връхчетата), в боята също може да капнете малко масло. Първо намажете корените, стойте 25 минути, после разнесете останалата боя по краищата и след 5 минути намокрете косата с хладка вода, нанесете малко количество шампоан (в повечето бои си има шампоан, който се разпенва след намокрянето) и масажирайте леко цялата коса няколко минутки. Изплакнете и нанесете балсам за след боядисване.

Четете още: Ефектен кок само в няколко стъпки