Ефективното лечение на акне изисква прецизно измиване на лицето.

Много от продаваните по магазините продукти за почистване на кожата обаче съдържат агресивни химикали, които допълнително увреждат състоянието на лицето. Затова ви съветваме да се обърнете към натуралните продукти, що се отнася до почистването на кожа с акне.

Рициново масло

За да се сбогувате с акнето, трябва да се преборите първо с омазняването на лицето. Тук на помощ идва рициновото масло. Сигурно ви изглежда нелогично да нанасяте мазнина на мазна кожа, но истината е, че водата не може да разтвори мазнините – мазнини се разтварят с мазнини. Точно така - мазнината по човешката кожа се почиства най-добре с масла, които спомагат за отстраняване дори на замърсяванията, проникнали дълбоко в порите.

Затова преди лягане измийте лицето с топла вода, за да отпушите порите и намажете лицето с няколко капки рициново масло. Оставете го да подейства за през нощта.

Преди да пробвате процедурата обаче, задължително проверете дали не сте алергични към рициново масло. За целта капнете една капка върху китката си.

Сода

Содата също е добро решение за проблемна кожа. От една страна, защото ексфолира, премахвайки мъртвите клетки и замърсяванията, и отпушва порите, а от друга – защото има антибактериално действие.

За да почистите лицето със сода, я смесете с малко вода и я нанесете върху намокрено лице. Започнете да я втривате с нежни въртеливи движения, след което я оставете да подейства за около минута, преди да я измиете.

Процедурата е лесна за изпълнение и ефикасна, но за да забележите реални резултати, трябва да сте търпеливи.

Овесени ядки

Овесената каша е не само идеална закуска, ако се придържате към здравословен хранителен режим, но е и ефективно средство за справяне с акнето.

Накиснете овесените ядки във вряла вода и след като сместа изстине, я нанесете върху лицето си. Овесът съдържа много витамини и намалява зачервяванията и възпаленията, предизвикани от акнето. Оставете маската да престои 15 минути, след което я изплакнете и внимателно подсушете лицето.

Ако желаете, може да нанесете и хидратиращ крем върху почистената кожа.