Красотата и гастрономията днес повече отвсякога са в перфектна симбиоза. Съвременната козметика е завръщане към природата и натуралните съставки и продукти. Храната - едно от най-големите удоволствия в живота е издигана в култ. Ябълката е символ на първичното изкушение, носи ухание и наслада. Горските плодове смайват с упойващия си аромат и анти ейдж свойствата си. Портокалът мами с екзотичния си привкус и обещания за далечни пътешествия.

Нарът

Култивиран от древни времена в Западна Азия и Северна Африка, плодът наподобява червен, плътно обвит портокал. Според гръцката митология Деметра, богинята на плодородието, е обречена да изгуби своята дъщеря Персефона, отвлечена от Хадес, бога на подземното царство, заради едно зърно от нар.

Нарът е богат на витамини С, В1, В2,В6, В12, Р, съдържа и малко витамин А. В него има дъбилни и багрилни вещества, флавоноиди, катехини, белтъци, 15 аминокиселини, азотни вещества, нишесте, целулоза, течни масла, съдържащи витамин Е. Универсалността на приложението му го прави предпочитано средство от козметиката.

Ябълката

Тя вероятно е едно от първите култивирани дървета. Според различните легенди и религии олицетворява както любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, мъдростта, дълголетието ибезсмъртието, така и раздора и първородния грях. Ябълката е символ на Вселената, познанието и съвършенството. Далеч от митологията, плодът е пълен с витамини, антиоксиданти и влакнини, които са жизненоважни за здравето. Изключително полезна при мазна кожа, тя влиза в състава на множество козметични продукти. Не случайно лекарите наричат ябълката "плод на живота".

Портокалът

Негова родина са предпланинските тропически области на Хималаите, където все още се срещат диворастящи видове. Култивирането и разпространението на това вечнозелено дърво започва преди около 6000 години. Дългото му пътешествие тръгва от Китай, за да достигне около ХІІ в. до Пиренейския полуостров, където намира своята втора родина. Португалците и испанците го пренасят и го засаждат в колониите си през 1493 г. Колумб занесъл семена от портокал на Канарските острови, а през следващите два века конкистадорите го разпространили на различни места в Централна и Южна Америка. Плодът изобилства от витамини и микроелементи - А, В1, В2, РР, магнезий, фосфор, натрий, калий, калций, желязо. Но най-съществено е количеството на витамин С. Известно е, че недостигът му в организма намалява работоспособността и предизвиква отпадналост и загуба на тонус.

Папаята

Тя обича топлината и расте от Мексико до Южна Африка и в Югоизточна Азия. За първи път европейците откриват плода на Антилските острови и започват да го наричат с карибското му име. Този екзотичен пъпешообразен плод съдържа много витамини - почти целия списък от А до Е. Освен това в него е открит ензимът папаин, който ефективно сваля излишните килограми. Папаята не съдържа мазнини и холестерол, има високо съдържание на натрий, източник е на растителни влакна и фолиева киселина. Също така в плода се съдържат всички водоразтворими витамини и елементи, които действат разграждащо на мазнините.

Прасковата

За нейна родина се смята Китай, където богът на дълголетието се изобразява с праскова в ръце. Латинското наименование на плода е persica, може би защото прасковите са дошли в Европа през Персия. Плодовете съдържат витамините В1, В2, В9, РР, С, Е, З и каротин (колкото по-жълти са, толкова по-голямо е съдържанието му). Те са твърде богати на калий, натрий, фосфор, магнезий и калций, съдържат и малки количества желязо. В ограничени количества в прасковите има и различни микроелементи - титан, манган, мед, никел, хром и молибден

Къпините

Те са едни от най-вкусните горски плодове. Древните гърци ги наричали "титанска кръв", защото според вярванията при отчаяната битка, която Зевс водел с титаните, от кръвта им израсли къпинови храсти. Плодовете са с ниско съдържание на мазнини, изобилстват от растителни влакна и витамин С, добър източник са на фолиева киселина.

Малините

Те са истинският вкус на лятото. Една чаша осигурява 40% от дневната препоръчителна доза витамин С и 10% от необходимата дневна доза фолиева киселина. Превъзходният им вкус и мощните им антиоксидантни свойства ги правят най-силния естествен афродизиак, наред с ягодите.

Черешите

Те са известни от около 300 години пр. н. е. През хилядолетията са възхвалявани и почитани както заради плодовете, така и заради красотата им. И днес черешовите градини са едни от символите на Страната на изгряващото Слънче - Япония. Плодовете съдържат витамините С, РР, каротин и др., които защитават кожата от неприятната пигментация и се грижат за хубавия й, свеж тен.