За да се радвате на красива, сияйна и подхранена в дълбочина кожа, не е необходимо да си купувате скъпа козметика. Истината е, че можете съвсем сами да си създадете ефикасен разкрасителен елексир, използвайки само храни от хладилника си.

Убедете се в това сами, като прочетете долните редове, където сме подбрали най-ефикасните маски за лице от продукти като авокадо, кисело мляко, овесени ядки, кафе, мед и куркума.

За подхранване на суха кожа – маска с мед и авокадо

Рецептата:

2 супени лъжици мед
2 супени лъжици авокадо
2 супени лъжици зехтин
1 манго, смачкано на пюре

Смесете всички съставки до получаването на хомогенна консистенция. Нанесете сместа върху лицето и я оставете за 20 минути, след което я отстранете с топла кърпа.

Тази маска е прекрасна, защото осигурява дълбока хидратация. Авокадото е богато на омега-3 мастни киселини и витамини В, които действат благоприятно върху лимфната система и възстановяват липидния слой на кожата. Мангото помага за озаряване на кожата и изравняване на тена, тъй като е пълно с витамин С. Зехтинът пък я омекотява и освен това действа противовъзпалително, така че бъдете сигурни, че с тази маска всички зачервявания ще изчезнат, разкрива дерматологът на звездите Джоана Варгас.

За сияйна комбинирана кожа – маска с тройно действие

Рецепта:

1 супена лъжица кисело мляко
1 чаена лъжичка мед
1/2 чаена лъжичка куркума
1 чаена лъжичка алое

Комбинирайте всички съставки и нанесете върху лицето, получената смес, като я оставите да престои около 10 минути.

Тази маска действа антибактериално, противовъзпалително и освен това е супер хидратираща. Медът и алоето са естествени антисептици, които са чудесни за поддържане на кожата ви чиста. Куркумата се откроява с противовъзпалително действие, а киселото мляко хидратира кожата в дълбочина, споделя Варгас.

За регулиране на омазняването на кожата – мача маска

Рецепта:

1/4 чаша сварени овесени ядки
1/4 чаена лъжичка чай мача на прах
1/2 чаена лъжичка мед
чаша прясно изцеден портокалов сок

Смесете ядките, мачата и меда заедно, след което ги потопете в портокаловия сок. Изцедете сместа и я нанесете върху чиста кожа, като я оставите да престои 10 минути. След като изтече времето, с мокри ръце, започнете да втривате маската в кожата, за да се получи ексфолиращ ефект. Ако имате акне обаче, трябва да сте извънредно внимателни по време на ексфолацията, за да не раздразните кожата, съветва Джоана.

Изплакнете с топла вода.

За сияйна кожа – маска от картоф и куркума за нормална кожа

Рецепта:

Един настърган картоф
Една настъргана краставица
Няколко капки розова вода
1/4 чаена лъжичка куркума

Смесете всички съставки и нанесете получената смес върху лицето. Оставете да подейства около 10 минути, след което отстранете с помощта на кърпа.
Освен куркумата и картофите имат противовъзпалително действие. Поради това и те са прилагани за натъртвания и рани в продължение на векове. Краставиците пък имат силен тонизиращ ефект, хидратират кожата и са богати на витамин С, разкрива Варгас.

За успокояване на кожата - маска от кафе и куркума

Рецепта:

1 супена смляно кафе
1 супена лъжица куркума
1 супена лъжица кисело мляко

Смесете съставките и нанесете маската върху цялото лице, включително и под очите. Оставете я да престои 20 минути, преди да я отстраните с помощта на влажна кърпа.
Кафето е богато на антиоксиданти, които ще спомогнат за свеж вид на лицето. Кофеинът също така намалява възпалението на кожата и е лек срещу подпухванията, включително и тези под очите, казва козметикът Атина Хюет. Що се отнася до останалите съставки? Куркумата е богата на витамин С, а киселото мляко изглажда тена на кожата.

За подхранване на суха кожа – маска с авокадо

Рецепта:

1 супена лъжица мед
10 капки розово масло
1/4 от узрялото авокадо

Смесете всички съставки с помощта на кухненски робот, който ще спомогне за по-доброто разбиване на авокадото и получаването на по-хомогенна смес.

Нанесете маската на лицето и я оставете да поседи пет минути, след което я изплакнете с хладка вода.

"Маслото от семена от розово масло подобрява текстурата на кожата и укрепва клетъчните стени, а авокадото в комбинация с меда овлажнява и успокоява кожата", казва Хюет.


За дълбоко почистване и ексфолация

Рецепта:

1 супена лъжица кафе
1 супена лъжица мед
1 1/2 чаена лъжичка гел от алое
2 1/4 чаена лъжичка пресен лимонов сок

Смесете кафето и меда, като бъркате до получаването на гъста паста. Добавете гела от алое вера и лимоновия сок, след което продължете да бъркате. Целта е да получите хомогенна смес. Ако имате чувствителна кожа или зачервявания по лицето, пропуснете лимоновия сок.
Внимателно нанесете маската върху лицето си. Оставете я за 10 минути преди да я измиите.

"Кофеинът в кафето почиства в дълбочина, като осигурява силна ексфолиация. Алоето пък помага за успокояване на възпалението", Рейчъл Уиндър – козметикът на звездите.