Розацеята е заболяване, което е сравнително често срещано и доста неприятно.

Петната появяващи се по кожата, дразнят и сриват самочувствието.

Публикуваме няколко изпитани рецепти срещу розацея, идващи директно от народната медицина:

- Залейте две супени лъжици стрит сушен жълт кантарион с чаена чаша вряла вода. Върнете на огъня и варете до изпаряване на полвината от течността.Прецедете и изстискайте кантариона. Втривайте отварата в засегнатите места.

- Запарете за 30 минути една супена лъжица сушени листа и цветове жълт кантарион в чаша гореща вода. Прецедете и приемайте по една супена лъжица от отварата след ядене в продължение на 3 седмици. После почивайте една седмица и започнете отново. Повторете този курс на лечение за 5-6 месеца

- Една част жълт кантарион се смесва с десет части растително масло и се оставя три часа на водна баня. След това филтрирайте. В полученото масло от жълт кантарион потапяйте салфетка и налагайте увредените участъци по кожата няколко пъти на ден за по 30 минути. Препоръчва се комбиниране с горния курс на лечение.

- Смесете 20г жълт кантарион, 20г салвия (конски босилек), 15 г живовляк, 15 г коприва, 10 г невен, 10г червен риган и 10г лайка. Десет грама от сместа сварете в чаена чаша вода на водна баня и оставете да ври 15 минути. След охлаждане се прецежда и се долива гореща вода, за да се получи една чаена чаша отвара. 3 пъти на ден преди хранене се пият по 3 супени лъжици. Тази отвара до подпомага промяната на цвета на петната.