Съединение титаниев диоксид, което се използва толкова често в козметичната, хранителновкусовата и фармацевтичнaта промишленост, в световен мащаб вече е надхвърлило над 1 милион тона производство.

Франческо Турци и колегите му от университета на Люксембург разкриват, че титаниевият диоксид - TiO2, се счита за безопасна молекула, понеже не може да премине през здравата кожа. Но екипът провежда свое разследване над приетата за безобидна молекула и установява: при излагане на ултравиолетова светлина TiO2 проявява токсични за кожата ефекти.

Това е изключително тревожно, понеже болшинството слънцезащитни продукти съдържат титаниев диоксид, който, нанесен върху кожата, бива излаган на UV-лъчи от слънчевата радиация. Това включва и дневната козметика със слънцезащитен фактор. Съединението се среща още в кремове за ръце, очи и крака - всеки неестествено бял цвят на немедицински крем обикновенно се дължи на подобна съставка.

Четете още: Почистващ крем с краставици

Учените установяват, че под влиянието на UV лъчи, TiO2 образува две структурни форми. Първата, наречена rutile, се измива лесно от кожата и няма увреждащ ефект. Втората форма, наречена anatase, се измива по-трудно от кожата, има тенденция да остава в порите и да възпрепятства отделянето на токсини от кожата чрез потта. Това води до натрупването на телесни токсини и увреждането на определени кожни слоеве, което е поправимо, но не бива да се допуска систематично.


Титаниев диоксид се използва и в множество храни. Най-фрапиращият пример е включването му в прясното мляко: някои производители го добавят полулегално, понеже подсилва белия цвят на млякото и го прави по-примамливо за потребителя.

Четете още: Дамите използват ежедневно три грим продукта

Експертите съветват най-голямо внимание да се отделя на слънцезащитните спрейове и пастите за зъби, съдържащи TiO2. Когато спреят се пръска по кожата е възможно да се образува облак от частиците му, който в никакъв случай не трябва да се вдишва - погълнатите частици могат да бъдат канцерогенни.

Същото важи и за пастата за зъби - при аткивно четкане на зъбите дъхът трябва да се задържа, понеже с вдишването могат да се поемат и множество частици на TiO2.


Източник: actualno.com