Техниката на премахване на количествата натрупана мазнина, чрез сонда /наконечник/ и отрицателно налягане, се нарича липосукция.

Увеличението на теглото на тялото обикновено, се дължи на задръжането на течности и на натрупването на мазнина в мастните клетки на тялото. Чрез липосукцията се намалява броят на мастните клетки в оперираната област. Отворите на навлизане на устието на сондата при липосукцията са малки, до 1 см, и за кратък период от време изчезват.

Всяка една част на тялото може да се подложи на липосукция, но обикновено седалището, бедрата, коленете, глезените, прасците и коремът са най- уязвимите места, където се натрупва най-много мазнина.

Отстраняването на натрупаната мазнина, особено в областта на бедрата, е напълно нормално да предизвика отпускане на кожата в тази част. Колкото повече мазнина се отстранява, толкова по-голямо е и отпускането на кожата. Важен фактор е и кожата на пациента - колкото е по-еластична кожата, толкова по- слабо се проявява отпускането на кожата. При по-младите пациенти кожата е по-еластична и се отпуска съвсем малко. При тези условия може да се изведе заключението, че най-подходящият пациент за липосукция е младият човек, с натрупана мазнина само на определени участъци.

Големият проблем със целулита който притеснява повечето от жените, за съжаление също не може да се реши с метода на липосукция. Дори е възможно да се задълбочи.

Пациентът, който възнамерява, да се подложи на липосукция трябва да постъпи в клиниката без да е ял и пил вода 6 часа преди това. Операцията е лесна, с продължителност от половин до един час.

Пациентът трябва да носи със себе си един специален корсет, който ще облече при приключването на интервенцията. Върху корсета се отваря широк отвор така, че оперираният да може да задоволява физиологичните си нужди през първите четири дни.

Клиничните изследвания могат да се направят в същия ден или предварително /кръвна картина, захар, урина - урея, Na+, K+, ЕКГ, рентгенография на гръден кош/.

Пациентът напуска болницата 2-3 часа по- късно, след като е минало действието на анестизията. Когато при липосукция се отстрани голямо количество мазнина е възможно лекарят да задържи пациента в болницата за един ден. На четвъртия ден пациентът сам сваля корсета и марлите, за да си вземе душ, след което отново слага корсета и посещава лекаря си за първи контролен преглед.

На седмия ден се свалят конците. Еластичният корсет се носи през целия първи месец и се сваля само при къпане.

Непосредствено след липосукцията пациентът има синини в оперираната област и усеща парене. Сининните започват да избледняват след първата седмица, докато напълно изчезнат до 20-25-тия ден.

Лекото отпускане на кожата и целулит, които е вероятно да се появят след липосукцията, обикновено се коригират с различни стягащи процедури в козметичните центрове. Най- добре е лекарят да предложи програма за специализиран масаж, който да започне да се провежда 20 дена след операцията. Програмата продължава 6 седмици /две посещения на седмица/, извършва се с помощта на специални уреди и помага за премахването на целулита

Наблюденията върху изследвания на милиони липосукции по целия свят сочат много малък процент на заболеваемост и нулев процент смъртност.

Връща ли се целулитът след липосукция?

Твърде възможно е! Повечето хирурзи предупреждават пациентите си, че липосукцията не влияе на обмяната на мазнини, затова, ако човек прекалява с яденето, мазнините ще се натрупат на други места. Оказва се обаче, че дори без нарушаване на начина на хранене мазнините след липосукцията се завръщат, при което на най-невероятни места по тялото. Ако например е направена липосукция на бедрата, след известно време мазнините се появяват в горната част на корема, в района на раменете и по ръцете. Няма нищо странно в това, че мазнините се завръщат. Природата и тялото буквално защитават мастната тъкан. Дори когато част от теглото намалее за сметка на липосукцията, тялото си връща своето за сметка на наддаване на тъканите на други места. Организмът има безпогрешна система за контролирането на числото на мастните клетки. Когато част от тях бъде отстранена, той просто създава нови. Мастните клетки живеят около седем години. Но на мястото на липосукцията никога не се появяват нови мастни клетки, защото е нарушена мрежовата структура, която се намира под кожата – там е мястото на мастните клетки.

Какво мислите за липосукцията - одобрявате ли я или смятате, че на нея разчитат единствено хора, които нямат волята да спортуват и да се хранят здравословно?