Акнето е един от най-упоритите кожни проблеми и за съжаление срещата с него не се изчерпва само в тийнейджърските години.

Много дами на 20, 30, та дори и 40 страдат от акне. А кои са най-важните неща, които трябва да знаете за този дерматологичен проблем, може да видите в следващите редове:

Какво представлява то?

Акнето е заболяване на епидермиса и се характеризира с мазна кожа и затворени или отворени комедони. Възможно е да се получат и възпалени папули (червени точици) и пустули (гнойни пъпки). При тежки случаи на акне се наблюдават освен комедони и гнойни пъпки и образуване на дълбоки възли и кисти, които остават белези и след преминаването на акнето.

Какво причинява появата на акне?

Има няколко основни причини за появата на акне.

Първата е хормонален дисбаланс. В този случай измененията в хормоните стимулират организма да произвежда прекомерни количества себум. Това води до запушване на фоликулните канали и появата на акне.

Хормонален проблем или лоша грижа за кожата може да причини и запушване на фоликулните канали. В резултат на това се спира отвеждането на себума и с времето отново се стига до развитието на акне.

Бактерия или по-конкретно свръх разпространението й също може да е причина за този дерматологичен проблем. А лекарите са категорични, че всяка една от причините за развитието на акне са пряко свързани с неправилен хранителен режим, богат на въглехидрати и мазни млечни продукти, тютюнопушене, честото използване на грим, който запушва порите.

Затова ако имате проблем от подобно естество и желаете да го излекувате трябва да обърнете внимание на хранителните си навици, а също и да се откажете от цигарите, алкохола и ежедневното гримиране.

Акнето е лечимо, но за да бъде отстранено напълно, трябва да се потърси експертна дерматологична помощ и да с е избягва самолечение.

Стискането е забранено.

Изстискването на пъпките спомага за възпаляването на околните зони, тъй като разпространява гнойна маса и бактерии в здравите околни тъкани.

Какви храни да избягвате и на кои да наблягате?

Вече споменахме, че въглехидратите и млечните продукти са враг на красивата кожа. За бъдем по-конкретни, споделяме, че ако искате да преборите акнето, трябва да забравите за баничките и всички тестени закуски, а също и за поничките и вафлите. Шоколадът и кафето също не влияят добре на кожата, както и млечните продукти. Така че поне за известно време изключете сиренето от менюто си.

Има и няколко хранителни продукта, които няма да заличат комедоните като магическа пръчка, но честата им употреба ще ви помогне да се радвате на по-красива и здрава кожа.

Това е авокадото, което е богато на Омега 9 мастни киселини, влияещи добре на кожата, джинджифилът, който е силен антиоксидант, а също така и кокосовото масло. То е добър източник на наситени мазнини, от които ще се лишите, спирайки сиренето, а те са ви необходими, за да може организмът да усвоява витамините, приети с храната.