Автор
Woman.bg

Е, вече може би няма да поискате да отидете на солариум!

Лято е! Настроението е отпускарско и... морско. А и на морето времето със сигурност е по-хубаво от това в София. Каква по-хубава причина от това да кажем сбогом на солариумите и здравей на слънчевите лъчи! Всички искаме да покажем секси бронзов тен и шоколадови бедра под късите си рокли. На помощ идват автобронзантите, кабините за експресен тен и... солариумите. За всички тях винаги е имало и ще продължава да има множество доводи "за" и "против".

Безспорен факт е, че тези изкуствено създадени устройства за трупане на загар се радват както на огромен брой фенове по света, така и на значителен мащаб противници. Ето защо в днешния материал, посветен на солариума, обръщаме внимание както на ползите от неговото използване, така и на вредите, които, за изненада или не, се оказва, че са далеч по-многобройни от неговите позитиви.

Ползи

- Помага за придобиването на тен за максимално кратко време, без да се излагате дълги часове на слънчевите лъчи;

- Подготвя кожата за морето, намалявайки по този начин риска от изгаряне, когато отидем на море, без преди това да сме се излагали на слънце.

Вреди

Съвременните солариумни лампи излъчват 15 пъти повече ултравиолетови лъчи, отколкото слънцето. Това е и причината за опасните последствия и вреди върху здравето вследствие на тяхното използване. Ето ги и тях:

Води до рак на кожата

Ежегодно в целия свят по данни на Световната здравна организация се регистрират повече от 132 000 случая на злокачествена меланома и около 66 000 смъртни случая от различни форми на рак на кожата. Тези цифри продължават да се увеличават: в Норвегия и Швеция ежегодната заболеваемост от меланома се е повишила за последните 45 години повече от 3 пъти, в САЩ - 2 пъти, достигайки 1,1 милиона случая годишно. Най-високо ниво на заболеваемост се наблюдава в страните, където населението има светла кожа и където е много популярен слънчевият тен - в Австралия, Нова Зеландия, Северна Америка и северноевропейските страни.

Причинява ранно стареене и образува бръчки

Изкуственият тен води не само до рак на кожата, но и до преждевременната поява на бръчки и промяна в цвета на кожата. Честото облъчване на кожата със слънце и солариум спомага малките фини бръчки да се появят доста по-рано. Слънчевото излагане е полезно, само когато се прави с мярка, в определеното време и с подходящите UV-защитни препарати. Третирането на кожата със солариум обаче увеличава риска от стареене на кожата.

Унищожава имунитета

Още една причина да се въздържаме от солариумите – подлагането на интензивни UV лъчи не само увеличава риска от рак на кожата, но и унищожава имунитета ни. Припомняме, че този сериозен факт бе установен от учени от Норвегия и Швеция. Те доказаха, че солариумите отслабват имунитета ни и ни правят по-податливи на заболявания. Неотдавна пък бе проведена анкета в Германия със следните резултати – повече от 4 милиона млади хора редовно посещават солариуми. Каква е ситуацията у нас, само можем да гадаем.

Причинява катаракта

Наред с гореизброените вреди излагането под лъчите на солариума може сериозно да навреди на зрението и да доведе до катаракта.

Кой и кога не бива да използва солариум?

- Хора, които са с много бяла кожа, бързо изгарят на слънце и не почерняват. Това предупреждение е записано в инструкциите за употреба на солариумите;

- Жени с много бенки по кожата и друг вид засилена пигментация;

- Бременни жени;

- Жени, които кърмят;

- Хора с алергии и дерматити;

- Ако имате наследствена предразположеност към онкологични заболявания;

- Ако страдате от захарен диабет;

- Ако пиете антибиотици, противозачатъчни или антидепресанти.

Здравословни алтернативи

- Една по-малко вредна алтернатива е да използвате оцветяващ спрей за кожа, който съдържа дихидроксиацетон, който на свой ред предизвиква химична реакция с аминокиселините в мъртвия епидермисен слой на кожата. На това се дължи постигането на по-тъмния оттенък на кожата.

- Чудесна идея е и сокът от моркови. Консумацията на тези великолепни зеленчуци ще ви помогне да избистрите и освежите тена си, ще промени бледия тен на кожата ви и то напълно здравословно. Триста милилитра сок от моркови на ден ще ви направи жизнени, секси и красиви.

Четете още: Ето го! Домашното мазило, с което се чернее за ден!