Автор
Woman.bg

Бледи устни и суха коса.. Какви витамини ви липсват?

Проблемът с липсата на витамини се засилва именно в началото на пролетния сезон. Ако обаче са ниски нивата на определени витамини в организма ни, ние се чувстваме отпаднали, апатични и се превръщаме в лесна мишена за различни вирусни инфекции и настинки.

Прекалено бледа кожа

Малцина могат да се похвалят с естествен тен в края на зимата, но ако кожата ви изведнъж е станала прекалено бледа, това е знак за липса на витамин В12. Ниските количества на този витамин в организма са причина за депресивни състояния и умора. За да се възстанови правилното ниво на В12, трябва да се яде повече месо и морски продукти.

Суха коса


Сухата, накъсана коса, съчетана с пърхот, често пъти говори за липсата на витамин В7.

Понякога намаленото ниво на биотин, както още е известен този витамин, е причинено от консумацията на антибиотици.

За да повиши по естествен начин витамин В7 в човешкия организъм, трябва да се яде по-често месо, риба, зеленчуци, плодове, гъби и бобови култури.

И забравете за известно време за изтощителните диети!



Подпухнали очи

Ако очите и крайниците ви са подпухнали, то може да страдате от липса на йод. Най-добър източник е йодираната сол. Йод също се съдържа в морските дарове (омари, скариди, морски водорасли), млечните продукти и дори в хляба.



Бледи устни

Изгубилите цвета си устни са признак за липса на желязо. Ниското кръвно налягане и честите настинки също потвърждават тази теза. За да възстановите нивото на желязо в организма, яжте повече червено месо. Желязото, което се намира в телешкото, а и в другите меса, ще бъде по-лесно абсорбирано от тялото ви, ако го комбинирате с гарнитура, богата на витамин C, каквато е една порция броколи.

Ако сте вегетарианци или вегани, може да си осигурите желязо от типа не-хем (от неживотински произход). То се съдържа в черния боб, спанака и копривата. Но за да го усвоите напълно, също трябва да го комбинирате с храни, богати на витамин С, каквито са червените чушки и лимоните.



Кървящи венци

Кървенето на венците е индикация за липса на витамин С. А намаленото количество на този витамин може да доведе освен до проблеми със зъбите и до слаб имунитет и болки в мускулите.

Може да покачите нивата на витамин С, като включите в хранителния си режим освен цитрусови плодове и червени чушки, броколи, карфиол и люти чушки.

Важно: Тези признаци са косвени симптоми на липсата на витамини. Ако забележите някое от изброените по-горе нарушения, не започвайте самолечение, а по-добре се консултирайте с личния си лекар, за да ви постави прецизна диагноза.