Още от древността на хората им е ясно, че красотата изисква поддръжка. А красотата на лицето зависи най-вече от състоянието на кожата.

Кожата трябва да се поддържа систематично и постоянно, за да бъде хубава. Но можете да го правите по възможно най-приятния начин, с благоуханни и полезни за кожата ефирни масла.

Да – можете сами вкъщи да си направите почистване и парна баня на лицето, да си приготвите маски и тонизиращи лосиони точно за вашия тип кожа. За целта ви предлагаме няколко рецепти:

Почистване

Четете още: Корейски тайни на красотата

Тонизиращо почистване на лицето можете да си направите със смес от 1 супена лъжица царевично брашно (може и смлени бадеми или пшеничени трици) с 1 чаена лъжица мед и 3-4 капки ефирно масло, подходящо за вашия тип кожа. Тази процедура се прави веднъж седмично.

Друга ефективна рецепта – 1 супена лъжица мед, 1/4 лъжица смляно кафе и 3-4 капки ефирно масло. Тази процедура може да се повтаря веднъж на 4-5 дни.

Парна баня за лице

Добавете 3-4 капки ефирно масло (подходящо за вашия тип кожа) в стъклен съд с 1 литър вряла вода, изпускаща пара. Покрийте главата си с хавлиена кърпа над съда и дръжте лицето си над парата за 5-10 минути. След това си направете маска за лице.

Четете още: Помощ, кожата ми лъщи!



Маска за лице

Смесете 1 супена лъжица основа на маската (смес по ваш избор) с 3-4 капки ефирно масло. Оставете маската да действа 10-15 минути, след което измийте с топла вода. Маските за лице след парна баня са особено полезни за мазна кожа.

А сега нека разгледаме какви ефирни масла са подходящи за кожата ви.

За суха кожа се препоръчват ефирни масла от лайка, роза, тамян, мушкато. За основа на маската можете да ползвате масло от жожоба, енотера или пореч. За сгъстяване добавете мед.

За мазна кожа ще бъдат ефективни ефирните масла от лимон, бергамот, мащерка, пачули и иланг-иланг. За основа на маската ползвайте масло от жожоба. За сгъстяване – хума.

За нормална и комбинирана кожа ползвайте ефирни масла от лавандула, градински чай, мушкато. Основа на маската – бадемово масло и алое. За сгъстяване – хума или мед.

За всички типове кожа е подходящ нощният крем против бръчки.