Автор
Ива Петрова

9 обикновени неща, с които жените по света си поддържат формата

Във всяка една страна по света има определени традиции и ежедневни навици, които от векове помагат на местните жители да запазят здравето и красотата си. Ще ви споделим някои тайни, с които хората в различните страни се поддържат във форма.

Холандия – колоездене

В Холандия най-разпространеното средство за придвижване е колелото. Холандците се смятат за една от най-здравите нации. Новинари от ВВС дори са преброили, че в страната има повече велосипеди, отколкото регистрирани жители. И това е обяснимо – местните власти са създали максимално добри условия за колоездене – велоалеи, паркинги за колела и безопасни кръстовища. Затова холандците с удоволствие въртят педалите всеки ден, укрепвайки здравето си.



Япония – следобеден сън

За всеки японец здравословният начин на живот предполага следобеден сън. Шефовете на големите корпорации отдавна са признали факта, че продуктивността на служителите нараства, когато те си позволяват да дремнат за половин час след обяд.

Швейцария - мюсли

Полезното ястие е измислено преди повече от век от швейцарски лекар, който започнал да го приготвя за пациентите в клиниката си. Той смесвал пшеница, ориз, ръж или просо с овесени ядки, добавял лимонов сок, а сутринта сервирал мюслито, подправено с кисело мляко, ядки или плодове. Днес това е една от най-популярните закуски по света. И нищо чудно – мюслито съдържа фибри, които помагат за отслабване, както и много полезни съставки, осигуряващи ни бодрост през целия ден.



Полша – домашна храна

Тайната на поляците е, че те харчат едва 5 % от месечния си доход за хранене в ресторанти. За сравнение американците хвърлят почти половината си заплата по заведения за хранене. Поляците аргументират този свой навик с факта, че домашната храна е много по-здравословна и полезна.

Русия – руска баня

Ходенето на баня е древна руска традиция, която помага на хората не само да се отпуснат и да се повеселят, но и да се отърват от излишните килограми – за половин час в парното помещение се изгарят около 300 ккал. При това руската баня подобрява кръвообращението и дишането, намалява стреса, подсилва имунитета и се отразява добре на състоянието на кожата.

Израел – морска сол

Лечебните свойства на морската сол изчистват токсините и са ефективни срещу кожни заболявания. Именно затова много израелски дерматолози препоръчват на пациентите си да включат в менюто си морска сол. Съдържащите се в нея вещества като калций, натрий, магнезий, бром и йод регулират подхранването на клетките, пречистват ги, успокояват нервната система и нормализират хормоналния фон. За подсилване на ефекта специалистите ни съветват да добавим към морската сол ефирни масла и да я използваме като добавка към водата във ваната си. След ваната се препоръчва горещ душ – той ще активира кръвообращението и ще насити с кислород и хранителни вещества тъканите и органите.

Китай – бял чай

Всяка жена се бори с остаряването по свой начин. Китайките си имат свой универсален метод за предпазване от преждевременни бръчки и той им спестява разходите за пластични операции. Дамите в Китай пият бял чай, който е богат на оксиданти и затова предпазва кожата от остаряване, ненужна пигментация и дори рак на кожата. Само една чаша бял чай на ден ще ви направи по-млади.



Гърция – здравословно хранене

Гръцката кухня се смята за една от най-здравословните по света. Разнообразните продукти като пресни плодове, зеленчуци и риба, както и пълнозърнестият хляб, зърнените култури и полезните мазнини от зехтина ще ви помогнат да запазите фигурата си, без да спазвате строга диета. Освен това почитателите на средиземноморската кухня имат здраво сърце и добро зрение.

Бали – кокос

Жените на остров Бали дължат красотата си на кокоса – те не само готвят различни ястия от кокос, но и използват кокосово масло за поддържане на кожата, косата и ноктите. То има противомикробно, овлажняващо и противовъзпалително действие и предпазва кожата от остаряване и от вредните ултравиолетови лъчи.