Всички знаят, че овесените ядки са полезна и вкусна закуска. Но те всъщност могат да бъдат много полезни и за кожата.

Ще споделим с вас 8 начина да ползвате овесени ядки, за да се разкрасите!

1. Подхранваща маска за лице

Смесете 1 чаена лъжица овесена каша с 1 чаена лъжица лимонов сок и 2 чаени лъжици кисело мляко. Разбъркайте добре. Маската има и овлажняващ ефект.

2. Почистващо действие

Богатият на сапонини овес почиства отлично кожата на лицето и тялото от излишните мазнини и замърсявания., а помага и при мазна коса. Тези свойства превръщат овеса в подходящ компонент за редица скрабове, лосиони и шампоани. Освен това овесът има противовъзпалително действие и облекчава кожните раздразнения.

3. Скраб за ръце

Омекотете и почистете загрубялата кожа на ръцете си със скраб от овесени ядки, мед и зехтин. Рецептата е подходяща за чувствителна кожа.

4. За добавяне във ваната

Тъй като има антиоксидантно и противовъзпалително действие, овесът ще помогне на кожата ви и тогава, когато си взимате вана. Това е особено подходящо при загрубяла и лющеща се кожа. Добавете във водата половин чаша овесени ядки и малко есенция от лавандула. Така не само ще почистите и омекотите кожата си, но и ще си направите малък сеанс по ароматерапия.

Четете още: Пирамида на храненето

5. Сух шампоан

Овесените ядки са чудесен шампоан за блондинки. Втрийте малко овесени ядки в главата и косата, после прецизно почистете с гъста четка. Косата ще стане по-чиста и по-суха, освобождавайки се от излишните мазнини и замърсявания.

6. Овлажняване

Богатият на липиди овес е чудесен овлажнител. Съдържащите се в него протеини при това ще защитят кожата ви.

7. Успокояващи компреси

Овесените ядки, разкиснати в хладка вода, ще ви помогнат при слънчево изгаряне, зачервяване на кожата, дразнене, екзема и други неприятни симптоми. За целта особено подходящ е неизлющеният овес. Разбира се тежки кожени заболявания не могат да се излекуват само с овес, но той поне ще облекчи състоянието ви.

8. Маски за лице срещу акне

Овесените маски за лице ще ви помогнат да се преборите с акнето. Овесът почиства и обезмазнява кожата, овлажнява я и има овлажняващ и противовъзпалителен ефект.