Автор
Woman.bg

7 природни средства за почистване на лице при акне

Успешното лечение на акне изисква прецизно и внимателно почистване на кожата.

Агресивни химикали се съдържат във всички продавани в магазините сапуни, а при акне подобни съставки трябва да се избягват. Пробвайте почистване с натурални средства, някои от тях са подходящи и за чувствителна кожа.

1. Зехтин

Някои от вас сигурно ще се усъмнят в ефективността на този метод – на пръв поглед изглежда нелогично да се нанася мазнина на мазна кожа. Зехтинът обаче се използва като почистващо средство от векове и наистина е способен да прави чудеса. За почистване на лицето изсипете малко зехтин в шепата си и го нанесете на кожата с леки масажни движения. Нека зехтинът остане на лицето ви поне 3 минути, после покрийте лицето с гореща кърпа. Топлината ще спомогне за извличането на замърсяванията от порите. След като кърпата изстине я махнете и отстранете остатъците от зехтина.

2. Рициново масло

Рициновото масло се ползва на същия принцип като зехтина. Ефектът се дължи на това, че водата не може да разтвори мазнините – мазнини се разтварят с мазнини. Затова мазнината по човешката кожа се почиства най-добре с масла, така можете да отстраните дори и замърсяванията, проникнали дълбоко в порите.



3. Сода бикарбонат

Содата има двойно действие при лечение на акне. Първо – тя ексфулира кожата от мъртвите клетки и отваря запушените пори. Второ – содата е силно антибактериално средство и убива бактериите, причиняващи акне. Почистването става по следния начин – намокрете лицето си, а после забъркайте в шепата си паста от сода и вода. Направете с нея лек масаж на лицето си, оставете да действа 1 минута, а после измийте със студена вода. Подсушете лицето си с кърпа с леки потупвания.

4. Овесени ядки

Овесените ядки са не само отлична закуска, те са и идеално средство за почистване на кожата. Овесът съдържа много витамини и намалява зачервяванията и възпаленията, предизвикани от акнето. Направете си лосион, разтваряйки 1/2 чаша овесена каша в 1 чаша вряла вода. След като сместа изстине, нанесете я на лицето си и нежно масажирайте кожата. след 1-2 минути измийте.

5. Мед

Медът е поредното чудодейно средство за домашно лечение на акне. Той има антибактериално действие и спомага за овлажняване на кожата. Можете да си правите най-обикновени маски, масажирайки кожата с мед и оставяйки го на лицето си за 15.30 минути. След това измийте с топла вода. През зимата тази маска е добре да се съчетае с топла вана – така че можете да се отпуснете след дългия работен ден.



6. Пара

Обикновената парна вана ще ви помогне да отворите и прочистите порите. Прави се много лесно – кипнете вода в тенджера, изчакайте няколко минути да поизстине, за да не се опарите, и наведете лицето си над тенджерата, завивайки отгоре с кърпа. След 10 минути просто подсушете кожата си.

7. Ябълков оцет

Натуралният ябълков оцет незаслужено днес е забравен като козметично средство и се ползва само в кулинарията. Но той също може да се използва за почистване на кожа, страдаща от акне. Само имайте предвид, че оцетът трябва да е натурален, без изкуствени примеси. За почистване на лице се ползва смес от оцет и вода (1 х 3). Просто забършете кожата с получения лосион с памучен тампон.