Едва ли съществува по-досаден фактор, пречещ на красотата ни от упоритото акне. И въпреки че то е характерно повече за тийнейджърите всъщност много жени продължават борбата с него и след като навършат 20 г. Във времето са провеждани множество проучвания и медицината не спира да измисля нови начини за намирането на причината за акнето и за премахването му. Съществуват и много митове по въпроса, които са изключително широко разпространени и част от тях предстои да разгледаме днес.

1.Пушенето причинява акне

Със сигурност тютюнопушенето не е добър навик и със сигурност то не носи ползи за здравето, но то няма нищо общо с акнето. Всъщност пушенето забавя лечението на акнето и определено няма добро въздействие върху кожата, но не е причина за появата на пъпки по лицето.



2.Слънцето предотвратява акнето

Факт е, че UV лъчите стимулират работата на мастните жлези, което предизвиква появата на акне. Ето защо не е добре да работите за тен, ако имате подобен проблем. Ако планирате дълго излагане на слънце, то задължително трябва да използвате слънцезащитен крем, за да предотвратите несъвършенствата.

3.Стресът предизвиква появяването на акне

Не. Стресът, също както и пушенето просто забавя възстанояването на кожата от акне, но не го причинява.



4.Колкото по-често си миете лицето, толкова по-чиста ще бъде кожата ви

Акнето и черните точки се появяват, когато порите са запушени и когато има свръхпроизводство на себум. Той и замърсяванията създават трудно решими кожни проблеми. Но истината е, че и колкото често да миете лицето си, това няма да ви отърве от пъпките. Дори, ако използвате гъба или друго подобно средство, можете да влошите ситуацията. Агрисивните продукти за измиване могат да нанесат по-скоро травми на кожата, отколкото да имат лечебен ефект. Бонус съвет: не търкайте лицето си с кърпа, след като го измиете, защото това е най-лесният начин да се сдобиете с нови бактерии. По-добре да използвате салфетки, но в случай, че предпочитате кърпа, го правете с потупващи движения.



5.Пастата за зъби лекува акнето

Пастата за зъби съдържа сода бикарбонат, етерични масла, диводороден пероксид, мента и триклозан - комбинация, която може да причини охлузвания и изсушаване на кожата, защото е твърде агресивна. Съветваме ви да използвате продукти, съдържащи активното вещество бензоил пероксид.

6.Храната и акнето

В науката съществуват много противоречиви мнение за връзката между храната и състоянието на кожата. Истината е, че каквото изядем то после се преработва от организма и стига до кръвта за кратко време. А когато в кръвта има излишък от определени вещества е невъзможно това да не се отрази на кожата ни.

Консумацията на захар например увеличава нивото на инсулина в тялото ни и това спомага появата на акне. Затова е добре, когато се борим с кожен проблем да избягваме белия хляб, шоколада, бирата и газираните напитки.



В някои случаи упоритото акне се дължи на консумацията на млечни продукти. Причината за това са хормоните, които се съдържат в млякото, а те засилват отделянето на себум и порите се запушват. За да се предпазите от акне е добре да консумирате храни с ниско съдържание на захар като пълнозърнести продукти, кашу, карфиол и краставици. Също така трябва да приемате цинк от храната и за това ще ви помогнат яйцата, месото, гъбите и морските дарове. Другият помощник за гладка кожа е витамин А, който можете да си набавите от моркови, зеле и спанак.

7.Декоративната козметика причинява акне

Определено всекидневното гримиране и най-вече ползването на фон дьо тен и пудра не е желателно. Но ако ви се налага да се гримирате често то използвайте продукти, които са за проблемна кожа. Хубаво е да избягвате козметика, съдържаща алкохол и масла. Алкохолът изсушава кожата, а маслата й придават прекалено много отблясъци и запушват порите.



Четете още: Вижте двойничката на Риана! Приликата е изумителна!