Автор
Ива Петрова

6 навика, които състаряват твърде рано кожата ни

Стареенето е естествен физиологичен процес. Не е нужно да се страхуваме от него - на практика ние остаряваме от деня на раждането си, а всяка една възраст си има своите предимства и недостатъци. Стареенето безусловно се определя преди всичко от генетичните фактори. Има обаче редица подробности от ежедневието ни, които могат да ускорят или забавят този процес. Именно за тях ще поговорим по-детайлно в тази статия. Кои са навиците, които състаряват кожата ни?

1. Твърде често миене

Несъмнено поддържането на хигиена и чистота е абсолютно необходимо. Но твърде честото миене (над два пъти дневно) нарушава секреторната активност на мастните жлези и бариерната функция на кожата, което моди до изсушаване и склонност към образуване на бръчки.

2. Чести тревоги

Стресът винаги нанася удар на организма, тъй като въздейства крайно негативно на много аспекти от живота ни. Увреждането на структурата на ДНК, повишаването на артериалното налягане, нарушенията на съня и увеличаването на нивата на глюкоза в кръвта нанасят сериозни щети както на кожата, така и на вътрешните органи.

3. Използване на крем за защита от слънце само през лятото

Свикнали сме да използваме кремове срещу слънце само през летните дни, преди да отидем на плажа. Това е грешен подход. Ако искате да запазите кожата си здрава и млада, трябва да използвате крем против слънце редовно. Ултравиолетовата светлина уврежда кожата ви както лятото, така и през зимата или в облачно време.



4. Прекомерно проявяване на емоции

Когато изпитвате определена емоция и я съпровождате със съответното изражение на лицето, свивате определени лицеви мускули. Постоянното движение на едни и същи мускулни влакна води до появата на бръчки и гънки в съответните зони от лицето. Постарайте се да контролирате емоциите си поне понякога и престанете да се мръщите. Тъмните очила ще ви спестят необходимостта да замижавате през слънчевите дни.

5. Ходене на солариум

Ако смятате да бъдете здрави и да живеете дълго, забравете веднъж и завинаги солариума. Повишеното излагане на ултравиолетова светлина е прав път към преждевременното остаряване на кожата, към появата на бръчки и пигментни петна, към изтъняване на кожните слоеве. И това не е най-страшното - хората, които посещават солариум за пръв път на възраст под 35 години увеличават риска от развиване на меланома със 75 %! Меланомата е злокачествен тумор на кожата, който бързо прогресира и образува метастази. Красивият тен не си заслужава този риск, нали?

6. Неправилно хранене

Проучванията показват, че храненето с преобладаващо съдържание на бързи въглехидрати ускорява стареенето. Дерматолозите често казват, че захарта е отрова за кожата. Консумацията на плодове и зеленчуци и продукти с високо съдържание на белтъчини е чудесна профилактика срещу възрастови изменения. Не се страхувайте и от мазнините, особено от ненаситените мазни киселини омега-3 и омега-6. Те поддържат функциите на главния мозък и сърдечно-съдовата система и отговарят за здравето на кожата.

Промяната в начина на живот е един от основните и най-ефективните методи за профилактика на възрастовите изменения в тялото. Ако откажете вредните си навици и спазвате здравословен режим, ще останете млади още дълги десетилетия!