Автор
Woman.bg

5 златни стъпки за премахване на гел лака у дома

Гел маникюрът набира все по-голяма популярност, а причината за това е обяснима – той е по-издържлив, много красив, цветовете му са по-наситени, а ноктите – по-лъскави и сияйни.

Въпреки това, дори и най-дълготрайният продукт не е застрахован от увреждане. Понякога може да се счупи или напука, доста преди да сте предвидили посещение при маниюристката си или пък просто да решите, че е време сами да си го свалите.

Когато обаче се заемете с тази задача в домашни условия, трябва да сте много внимателни и да спазите следните няколко златни стъпки.

За целта ще са ви необходими:

Ацетон или ацетонов лакочистител – при избора на второто е важно да обърнете внимание на съдържанието на ацетон в лакочистителя. Ниското съдържание ще направи разтварянето невъзможно. Кърпа, която ви е необходима, за да има върху какво да сваляте гел лака, така че да не повредите мебелите.

Памук, разделен на 10 отделни тампончета с големина, колкото всяко едно от тях да покрие нокътната плочка (Можете да използвате и тампони за грим, които сте нарязали в подходящ размер).

Алуминиево фолио, нарязано на правоъгълници, за да се увият добре с него памучетата около пръстите.

Стъпка 1: Матирайте с помощта на пила блясъка от повърхността на ноктите (топ лака). При някои марки гел лак, завършващият продукт (топ лак) е неразтворим - не реагира на ацетон. Затова е добре да се застраховате, като премахнете внимателно този защитен слой). Намажете пръстите и кутикулите с вазелин. Той ще предпази поне малко кожата ви от въздействието на ацетона.

Стъпка 2: Поставете по едно напоено с лакочисител тампонче върху всеки нокът и увийте плътно с фолиото. Благодарение на алуминиевото фолио, телесната топлина активира ацетона и ускорява процеса на разтваряне на гел лака. Изчакайте 10-15 минути.

Стъпка 3: С помощта на дървено стикче избутайте внимателно остатъците от разтворилия се гел лак. Старайте се да следвате посоката на растеж на ноктите, от кожичките към свободния край. Избутването в обратна посока може да нарани ноктите. Не използвайте метален инструмент, за да не причините травми върху нокътната плочка.

Стъпка 4: Много внимателно и с леки движения загладете повърхността на ноктите. Прекаленото полиране може да изтъни нокътната плочка.

Стъпка 5: Измийте добре ръцете с топла вода и сапун, след което намажете с хидратиращо и подхранващо масло за кожа и нокти.

Съвет-бонус! Ако решите да прилагате тази манипулация сами у дома, добре е да се снабдите, вместо с ацетон, със специална течност, която освен нужните разтворители, съдържа и допълнителни масла и съставки, които предпазват ноктите от изсушаване. Ацетонът не е препоръчителен за честа употреба поради риск от изсушаване на нокътя и кожичките около него.

Четете още: Как да избелим жълтите нокти лесно и бързо