Автор
Ива Петрова

10 изненадващи ежедневни навика, които ви състаряват

Подпирате се на брадичка и ползвате тестери в магазина? Хубаво е да знаете какво ще стане с вашата кожа.

Извършвайки тези действия, дори не се замисляме колко ни вредят те. И ако почти всички знаят, че спането с лице, заровено във възглавницата, води до появата на бръчки, то има и още поне 10 вредни навика, които ще е по-добре да изкорените. И така, не е хубаво да…

1. Да се подпирате с ръка в брадичката

В това положение кожата се опъва и разтяга, което води до ранна поява на бръчки. Освен това с мръсни ръце рискувате да вкарате вредни микроорганизми в порите си и да се сдобиете с нежелани пъпки. Подпирането на главата в долната челюст провокира и бруксизъм, за който ще говорим по-подробно в следващите подточки.

Друго негативно следствие на този навик може да се види на ръцете ви – в сгънато положение на китката се образуват неприятни за окото бръчки.

2. Да изстисквате пъпки

Почти на всяко момиче в пубертета мама му е казвала да не си изстисква пъпките. Ако някой не е повярвал на майка си, козметиците ще му кажат същото. Може би е време вече да признаете грешката си? Майка ви, както и козметиците, просто не искат да разнесете инфекцията по цялото си лице и да увеличите времето на заздравяване на възпалението почти пет пъти! И не замазвайте пъпките с фон-дьо-тен – това няма да подобри състоянието на кожата ви.

3. Да не си миете грима вечер

Какво прави тялото през нощта? Презарежда се. Кожата ви също иска да си почине и да подиша нормално, а слоевете праймър, фон-дьо-тен, пудра, руж и бронзант просто ще я задушат. Прахът и замърсяванията под този дебел слой ще започнат да развъждат злотворни бактерии, което ще доведе до пъпки, комедони и запушени пори. А неизмитата спирала може да причини конюнктивит, малки бръчици около очите (със спирала миглите натежават и опъват кожата) и окапване на миглите.

4. Да пробвате тестерите в магазините

Разбира се, удобно е преди покупката на червило, молив за очи или фон-дьо-тен да пробвате дали изобщо ви отиват. Но от ползвания от кого ли не тестер можете да хванете херпес или някоя неприятна бактерия. Затова по-добре помолете консултант-продавача да обеззарази тестера или поискайте пакетиран тестер за еднократна употреба.

5. Да стискате зъби

В науката това се нарича бруксизъм. Обикновено се проявява по време на сън като скърцане със зъби, примляскване и преглъщане на слюнка. Но дори и през деня може понякога да се усетите, че сте стиснали зъби твърде силно. Това се отразява зле на зъбния емайл и на челюстните стави, а също така може да доведе до главоболие, мигрена, безсъние и болки в гърба.

За да се отървете от бруксизма, просто внимавайте в особено нервни моменти челюстите ви да не са твърде стиснати. А когато седите на компютър, дръжте главата си леко повдигната. Ако не успявате да се справите със собствени сили, купете си зъбна капа.

6. Да злоупотребявате със социални мрежи

Обърнете внимание в каква поза скролвате интересните неща във Фейсбук и Инстаграм – с превит гръб, изкривен гръбнак, овесен врат. Това е не само грозно, но и вредно, защото така си разваляте стойката и придобивате двойна брадичка и бръчки по шията.

7. Да нанасяте подхранващ крем преди лягане

Точно така, правилно сте прочели. Нощният крем не бива да се нанася непосредствено преди лягане. Но това не значи, че този крем е ненужен. Просто си създайте навика да си миете лицето, веднага щом се приберете вкъщи. Няма смисъл да носите по себе си още половин вечер градския прах. След почистване на лицето нанесете крем. Оставете го да подейства няколко часа, а после попийте остатъците със салфетка. Ако сте свикнали да си лягате с плътен слой крем на лицето, свиквайте и с подпухналата кожа – защото първото неизбежно води до второто.

8. Да пиете със сламка

Красиво и удобно е да си пиете коктейла, сока или кафето със сламка. Освен това така опазвате зъбите си от захарта и пигментите в напитките. За сметка на това сламката води до образуване на дребни бръчици около устата. Същия ефект имат „патешките устнички“, които може би правите, когато се снимате. И ако сламката в напитките все пак има някакъв положителен ефект, то „патешките устни“ несъмнено заслужават да бъдат забравени завинаги.

9. Да си пипате косата

Мислите, че изглеждате очарователно и съблазнително, навивайки поредния кичур на пръстчето си? Може би. Но когато пипате косата и кожата на скалпа с мръсни ръце, вие стимулирате отделянето на мазнина от мастните жлези. Следователно и косата се омазнява по-бързо. Да, това наистина работи! Впрочем, за по-чиста коса е добре да си миете и четката за коса поне веднъж седмично.

10. Да си гризете кожичките по пръстите

Изсъхналата кожа около ноктите, загрубелите мазолчета и щръкналите кожички… Те постоянно ни се пречкат и съсипват чорапогащниците ни. Затова много хора просто изгризват тези проблемни парченца кожа. Този навик обаче е вреден – първо, защото така буквално лапате микроби, и второ, защото води до чупливост и възпаления на ноктите и кожата около тях.

За да няма досадни щръкнали кожички, намазвайте всеки ден ноктите и кутикулата с масло, а самите ръце – с крем. И си правете редовно маникюр, за да си знаят кожичките мястото.