Автор
Роси Кацарова

Тежести или кардио - как най-лесно да отслабнем за лятото?

Признавам си, че никога не съм разбирала концепцията със Сатурновата дупка. За мен си е оксиморон рожденият ти ден да предстои и настроението ти да се помрачава от този факт.

Обожавам рождения си ден, което вярвам е съвсем типично за представител на зодия Телец. Ние обичаме цялото внимание да е насочено към нас, обичаме вкусната храна, още повече ако е веган торта, и сме ценители на материалните блага. Иначе казано – мисълта за подаръците, които ще получим, ни стоплят сърцето, така че просто няма как да си роден под знака на Телеца и да не си в трепетно очакване на рождения си ден.

Още повече ако знаеш, че един от подаръците за празника ще е чифт Nike Epic React – обувките, които ще превърнат неделното бягане в още по-приятно преживяване. Като няма как да не отбележа, че подметката на Nike Epic React е направена по революционна технология, след стотици изследвания в лабораториите на бранда.

За ползите от бягането, извън отслабването, ще си говорим по-надолу в текста, нека първо обърнем внимание на обувките. Все пак те са свързващият елемент между теб и земята и се грижат бягането да не остави негативен ефект върху тялото.

Обувките се открояват не само с иновативен дизайн, но и революционната пяна Epic React, която премахва усещането за неравност по време на бягането и също така осигурява лекота на обувката и чувство за стабилност и комфорт.

Еднослойната горна част Nike Epic React е прецизно проектирана за повече стабилност, гъвкавост и проветривост. Ходилото пък е по-широко в областта на петата от горната част, за да осигури желаното омекотяване, прожиниране и стабилност на нужните места.

Горната част на обувката е изчистена и стилна. А използваната материя не само прилепва нежно към крака и умело го фиксира, но и осигурява на бегачите повече стабилност, гъвкавост и проветривост на нужните места.

Добре, вече сте се сдобили с обувки, които да щадят ставите и да не превръщат тренировката в болезнено и застрашаващо здравето преживяване. А на каква физическа активност да заложите, за да изваете тяло за летните месеци?

Кардио

Този вид физическа активност безспорно е ключ не само към перфектна фигура, но и към добро здраве. Доказано е, че бягането намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, освен това кардио упражненията укрепват белите дробове и увеличават техния капацитет.

Те също така подобряват координацията, намаляват нивата на стреса, засилват имунитета, подобряват психическа издържливост и доказано влияят благоприятно на самочувствието.

Ако се цели отслабване, най-доброто време за кардио упражнения, когато те ще бъдат най-ефективни, е рано сутрин на гладно, тъй като тогава нивата на хормоните са най-благоприятни за горене на мазнини в тялото, сочат проучвания.

За начинаещи в кардио тренировките максималният пулс по време на тренировка не трябва да надвишава 50-55% от максималния, защото на организма му трябва време да привикне към натоварването. Когато напреднете в този вид занимания, може да увеличите до 65-75% от максималния пулс. Като трябва да обърнете внимание на факта, че ако пулсът ви е прекалено нисък, значи не работите достатъчно ефективно и следователно усилията ви няма да дадат особен ефект.

А за да имате наистина впечатляващи резултати, ви съветвам да редувате монотонно бягане с интервално кардио.

Какво представлява то ли? Последователно комбиниране на интервал с висока интензивност с такъв с по-малка, който предоставя на организма възможност за възстановяване.

Този тип аеробна активност най-ефективно повишава горенето на мазнини и чрез него изразходвате впечатляващите 1000 калории за един час. И за да бъде бягането наистина добро преживяване ви съветвам да изтеглите приложението на Nike. То ви предоставя възможността да определяте собствени маршрути за бягане, а за да поддържате мотивацията си се предлагат и лесни и забавни начини за споделяне на постигнатото с приятели и най-различни варианти за окуражаване и демонстриране на постиженията.



Тренировки с тежести

Не трябва да пренебрегвате и тренировките с тежест – независимо дали собствено тегло или допълнителна тежест. Освен подобните на кардиото благоприятни влияния върху здравето, свързани с превенция от сърдечно-съдови и белодробни заболявания, подобряване на настроението и самочувствието, този вид активност извайва тонизирана мускулатура.

Именно тя засилва метаболизма и спомага за по-голямото горене на калории през деня.