Ако не ви се спазва диета или ви мързи да тренирате във фитнес залата, има вариант да отслабнете.

Ако обичате да пиете чай или кафе с мляко, трябва да го смените в напитката си с обезмаслено. Сутрин задължително закусвайте, като менюто ви трябва да включва минимум едно сварено яйце.

Такава закуска помага на организма да остане зареден с енергия за дълго време и намалява риска от преяждане на обяд и вечеря. Обядът и вечерята започвайте със супа – така стомахът ви ще се запълни и ще поемете по-малко от основното ястие и десерта.

Винаги се хранете бавно, като продължително дъвчете храната. Това ще ви помогне по-бързо да се заситите. Ако човек се храни бавно, то дневната доза калории намалява с около 125 единици.

Всеки ден пийте 4-5 чаши неподсладен зелен чай. Само това ще ви помогне да отслабнете с три килограма за десет месеца – без да правите нищо друго, стига да не се тъпчете.

На обяд и вечеря задължително хапвайте за десерт плодове. Веднъж дневно си позволявайте любимия си десерт, но само един, за да не се натрупват излишни калории. Така хем си позволявате лакомство, хем не напълнявате.

Предпочитайте месо, което е сготвено на пара или на скара пред пържените късчета. Това не означава, че изобщо трябва да се откажете от пърженето – ако от месото оне капят огромни капки и то е пържено в прясна мазнина, можете да си го позволите три пъти седмично.

Хранете се по пет пъти дневно – т.е. освен закуската, обяда и вечерята, хапвайте леко преди обяд и преди вечеря. Допустимо е дори да хапнете съвсем малко след вечеря, но трябва да е нещо леко – сушени плодове, ядки или обезмаслен йогурт.

Позволявайте си алкохол, но в ограничени количества. И помнете, че човек не напълнява толкова от алкохола, макар че и той е калоричен, колкото от различните мезета, с които го консумира.