Автор
Woman.bg

Защо италианките ядат главно паста, а са толкова слаби

Италианките несъмнено са едни от най-красивите жени не само в Европа, но и в света. Звезди като Джина Лолобриджида, София Лорен и Моника Белучи умело доказват, че дамите, родени в южната държава, притежават пленителна визия.

Те са надарени не само с красива смугла кожа и изящни черти на лицето, но и с впечатляваща физика.

Да, нека си го кажем, италианките, независимо от възрастта си, винаги са в добра форма. Но как постигат това, след като традиционната им кухня включва главно тестени и макаронени изделия? На този въпрос дава отговор една българка, женена за италианец, която прекарва няколко месеца в Рим, заедно с многобройното семейство на мъжа си.

Първото нещо, което Силвия, както се казва младата дама, установява е, че макар и да ядат предимно паста, тя е приготвена по такъв начин, че няма как да се отрази зле на фигурата. Първо - твърдо сварена е, което я прави по-малко калорична и второ е без характерните за България тежки сосове.

Италианските приготвят спагетите главно със зехтин или доматен сос, а истината е, че основната част от енергийния прием при консумацията на паста идва не от самата нея, а от сосовете, с които се гарнира.



Всъщност Силвия споделя, че не само при приготвянето на паста, но и при това на меса или други ястия италианките не използват майонеза, салатни дресинги или подобни продукти. Понякога се случва да правят сосове на основата на сметана или да добавят масло, но като цяло сосът карбонара не е толкова разпространен в Италия.

Друго интересно е, че италианките не купуват готови сосове, а ги приготвят съвсем сами, като за целта не използват консерви, а само пресни сезонни зеленчуци. Съответно ястията им са лишени от всичките консерванти, съдържащи се в консервираните продукти, или иначе казано – кухнята им е не само диетична, но и здравословна. Силвия обаче подчертава, че този начин на приготвяне на храната не е повлиян от биоманията, завладяла света през последните години, а е модел на готвене, хранене и живеене, който се предава по тези земи от поколения.

Друго интересно, свързано с консумацията на паста, е, че италианците я ядат главно на обяд, а вечерите включват салата "Капрезе" или друго леко ястие. Тоест богатата на въглехидрати храна е приемана до обяд, когато метаболизмът все още е по-бърз и има достатъчно време погълнатите калории да бъдат изразходени и да не се превърнат в подкожни мазнини.



И след като споменахме метаболизма, Силвия разкрива и друга основна подробност, която според нея обуславя тонизираната фигура на италианките. Те масово закусват, обядват и вечерят по едно и също време. Просто защото, колкото и да са натоварени, винаги намират време да се насладят на радостите, които животът предлага, включително хубавото вино и вкусната храна. Всички диетолози са категорични, че ако желаете да се сбогувате с излишните килограми, трябва да си изградите режим и да се храните в едни и същи часове, защото това засилва метаболизма и стимулира обмяната на вещества. Затова и фактът, че италианците сядат около масата по едно и също време всеки ден, оказва своето положително влияние върху фигурите им.

Друго, на което те дължат атлетичните си тела, е дългата обедна почивка. Силвия споделя, че в Италия е прието тя да е час и половина. Време, през което работниците спокойно могат да се приберат до вкъщи и да похапнат домашно приготвено ястие, а не някой сандвич на крак или друга храна от заведение за бързо хранене. Консумирането на храната в спокойна обстановка също е от значение, отдавна потвърдиха изследвания. Припомняме ви, че има доста трудове по темата, които разкриват, че влияние върху фигурата има не само състава на храната, но и атмосферата, в която тя се консумира. Ако бързате да се наядете и сте пришпорени от времето, организмът ви е под стрес, поради което метаболизмът се забавя и приеманите вещества не могат да бъдат пълноценно усвоени и преработени и съответно се отлагат като мазнини.