Автор
Woman.bg

Започнете промените в храненето си отсега

Изследване на американски учени доказва, че жените, които извършват „сухи тренировки” преди да започнат да намаляват калориите, успяват да опазят по-добре постигнатото здравословно тегло след диетите.

В изследването на Института по медицина на Университета „Станфорд” в Калифорния участвали 267 жени с наднормено тегло или затлъстяване, които били разделени на две групи. И двете групи били подложени на 20-седмичен период за целенасочено сваляне на килограми с включването на повече плодове и зеленчуци в хранителния им план и упражнения, като жените в едната от тях преминали и 8-седмично обучение чрез практически тренировки за поддържане на теглото, преди да започнат диетата с ограничаване на калорийния прием. Те били окуражавани да правят ежедневни измервания на килограмите си, за да разберат как различните режими на хранене се отразяват на теглото им.

След края на 20-седмичния здравословен хранителен план и двете групи жени свалили средно 7,7 кг. от теглото си.

Година по-късно обаче било установено, че жените „тренирали” предварително здравословното хранене и поддържането на теглото били възвърнали средно само около 1,4 кг., докато тези, които променили хранителните си навици без предварителна подготовка били качили отново средно 3,2 кг.

„Тези 8-седмици са нещо като тестов период. Допълнителното изчакване за започването на диетата не намалява нейния ефект. Напротив, то помага на хората да поддържат здравословното си тегло 12-18 месеца по-късно”, посочва водещият автор на изследването д-р Микайла Киърнън от Института по медицина в „Станфорд”.

Според нея, ключът към това се крие в психологическата нагласа за обръщането на „спокойно внимание” на това, което трябва да се направи за поддържането на това тегло за постоянно, без стрес, тревога и напрежение относно нормалните промени на килограмите.

(Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of Consulting and Clinical Psychology.)

Ето някои прости съвети и правила, с които може да „свикнете”, за да поддържате здравословно тегло:

• НАУЧЕТЕ СЕ как да балансирате храненето си и физическата активност/упражненията.

• Потърсете и научете всички възможни здравословни алтернативи на „забранените” богати на наситени мазнини и висококалорични храни, които са ви също толкова вкусни

• Позволете си от време на време да хапвате (с мярка) любимите си „лоши” храни, като шоколада например

• Яжте с 20% по-малко на всяко хранене, като не се притеснявайте да оставяте в чинията си храна, ако порцията ви е твърде голяма. Не се тъпчете, за да не засегнете някой – нека просто в чинията ви следващия път да има по-малко храна.

• Създайте си навик за няколко 10-минутни ходещи „турове” през деня

• Мерете килограмите си всеки ден, за да установите рамките на естественото движение нагоре-надолу на теглото ви

• Така ще разберете и ще сте наясно със собствения си „2,3-килограмов обсег на движение на килограмите”, който е нормален и се дължи на индивидуални фактори като задържането на вода или преяждането по празници.

Източник: muskuli.com