Автор
Роси Кацарова

Яжте тези богати на мазнини храни, за да отслабнете!

Коледа и Нова година минаха, а ние сме твърдо решени колкото се може по-бързо да се разделим с килограмите, натрупани покрай празничните трапези.

Вярваме, че тази цел са си поставили много дами. Мнозина обаче не успяват да постигнат поставените цели, защото все още вярват на митове, свързани с отслабването. А един от най-големите е, че от мазнините се дебелее.

Проучванията сега показват, че мазнините, включително наситените мазнини, не са толкова опасни, а някои от тях дори се препоръчват като здравословни. Кои са полезните източници на мазнини, спомагащи отслабването:

Авокадото е плод, в който 77% от калориите идват от мазнини. То е отличен източник на калий и фибри, които са изключително полезни за здравето.

Плодът намалява лошия холестерол и триглицеридите, като в същото време повишава добрия холестерол. Освен това поддържа нивото на глюкоза в кръвта, чийто баланс е изключително важен за изящната фигура.



Сиренето и кашкавалът също са продукти, богати на мазнини и то наситени. Но това не означава, че трябва да се лишавате от тях. Нови проучвания показват, че маслените млечни продукти са полезни за здравето и дори могат да предпазят от развитието на диабет тип 2.

Те са изключително богати и на протеини. Един тънък резен кашкавал съдържа близо 7 грама протеин. А диета, основана именно на приема на повече протеини и мазнини и по-малко въглехидрати, е най-ефикасният ключ към отслабването, категорични са фитнес треньорите.



Дълго време яйцата бяха заклеймявани като нездравословни, защото жълтъците са богати на холестерол. През последните години обаче медицината категорично доказа, че холестеролът от храните не влияе на холестерола в кръвта и няма как да причини неговото покачване.

Ако това не ви е убедило да реабилитирате яйцата, то се надяваме фактът, че те са едни от най-наситените с хранителни вещества продукти на планетата, да го направи. Яйцата са богати на протеини, а вече споменахме колко са важни те за хората, целящи да отслабнат, и освен това съдържат незаменими минерали и витамини, включително и така ценния Б12.



Мазните риби като сьомга съдържат важни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и витамин А, затова и консумирането на мазна риба е полезно за здравето и намалява риска от развитието на много видове заболявания.



Ядките подобряват метаболизма на тялото и създават усещането за ситост. Те съдържат омега-3, целулоза, антиоксиданти и линоленова киселина, които потискат усещането за глад.