Великден мина. Яйцата са боядисани преди няколко дни и са... в изобилие. Снабдяваме се с толкова много, че след празниците се чудим какво да правим с остатъците от тях. Затова пък няма по-подходящ момент да се възползваме от този факт и да си спретнем една хубава, вкусна и лесна за изпълнение диета с яйца, добре дошла след празничното преяждане. Тя ще ви помогне да олекнете с цели 5 кг само за една седмица, категорчни са специалистите.

Преди да преминем към съществената част обаче, ще отделим няколко реда за качествата и въздействието на яйцата върху човешкия организъм.

Яйцата са най-ценните източници на пълноценно усвоими протеини. Съдържат куп полезни вещества като рибофлавин, фолат, фолиева киселина, витамините В6, В12, D и Е, желязо, фосфор и цинк. Помагат при махмурлук и премахват токсините. Те са чудесен начин за поддържане на здравословното хранене. Предимствата на яйцата при диетите са били пренебрегвани твърде дълго, поради погрешен страх от съдържанието на холестерол. Сега знаем, че храните, които съдържат холестерол, не само че не са вредни, но са и истински витаминозни и минерални бомби.

Освен това, присъствието на яйца в хранителния режим помага за решаването на още множество проблеми. Само две яйца дневно са достатъчни, за да подобрят нивото на кръвната захар и да помогнат на пациентите да намалят кръвното си налягане. Яйцата могат и да намалят риска от сърдечни заболявания, а също така и да ни помогнат в борбата с излишните килограми.

Яйцата влияят положително срещу очни заболявания, като катаракта в окото и дегенерация на макулата - заболяване, което засяга централната част на ретината. Функционирането на черния дроб би могла да се подобри също, когато се приемат повече яйца. Причината е, че те са богати на макрохимичния елемент холин.

Запомнете обаче, че въпреки здравословните свойства на яйцата, консумацията им в големи количества не е препоръчителна. Допустимата доза е не повече от 5 яйца седмично, а тази диета включва 2 яйца на ден, поради което не бива да се прилага повече от една седмица. Може да я повторите едва след 40 дни.

Всеки ден се закусва по 1 пълнозърнеста филийка хляб + 2 твърдо сварени яйца + 1 плод по избор!

1 ден
Обяд – плодове + ½ кофичка нискомаслено кисело мляко
Вечеря – печено или варено месо (пилешко или телешко) + голяма салата (според предпочитанията ви) или таратор

2 ден
Обяд – 1 яйце + задушени зеленчуци
Вечеря – риба + голяма салата или таратор + 1 плод

3 ден
Обяд – нискомаслено сирене + 1 пълнозърнеста филийка хляб + доматена салата
Вечеря – печено или варено месо + голяма салата или таратор

4 ден
Обяд – плодове по избор
Вечеря – 1 бъркано яйце с копър, лук и магданоз

5 ден
Обяд – 1 яйце + задушени зеленчуци
Вечеря – риба + голяма салата или таратор

6 ден
Обяд – печено или варено месо + голяма салата или таратор
Вечеря – плодове

7 ден
Обяд – 1 яйце + доматена салата
Вечеря – задушени зеленчуци + плод

Не забравяйте, че ефектът от всяка диета винаги е по-добър, когато е съчетана с достатъчно движение!

Четете още: Защо боядисваме яйца на Великден и как се появяват шоколадовите яйца?