Със сигурност имате поне една приятелка, която яде по много и то нездравословни храни и е удивително слаба. Това са просто дразнещите изключения. Истината е, че повечето хора, които са с идеална фигура, може и да не са на конкретни строги диети, но определено следят внимателно храненето си. Ето какви храни и напитки консумират най-често те.

Водата може да не е точно храна, но определено е номер 1, когато става дума за задължителни продукти. Заместете содата, алкохола и други газирани и негазирани напитки с вода. По-здравословно е, а да сте хидратирани, както знаете, е важно по много причини. Водата изпълва стомаха и така ядете по-малко. Можете да направите водата си по-приятна на вкус, като сложите в нея резен плод или листа мента. Малко кубчета лед за свежест и готово! Пиенето на студена вода забързва метаболизма, а това означава, че не само не приемате калории с водата, но изгаряте такива. Разбира се, избягвайте ледената вода, за да не се окажете с ангина.



Авокадото
е много полезно и вкусно. Характерният му вкус го прави идеално както за сандвичи, така и за салати. Авокадото също е храна, която стимулира горенето на калории. Тъй като е богато на мазнини, то може да ви поддържа сити цели 6 часа. Изследвания сочат, че хората, които ядат авокадо редовно, имат по-нисък индекс на телесната маса и обиколката на талията им е по-малка.

Малините съдържат повече от 85% вода и са отличен източник на фибри. На пръв поглед са малки, но успешно създават усещане за ситост. Много са издръжливи и могат да бъдат консумирани както пресни, така и замразени. А домашно правените конфитюри и компоти могат да бъдат приготвени с малко захар и така да имате възможност целогодишно да ги консумирате.



Артишокът
не е най-популярната храна у нас, но всъщност е ужасно полезен. Да, всички ферментирали храни съдържат изобилие от пробиотици – полезни бактерии, които подпомагат храносмилателната система и имунната система. За оцеляването на пробиотиците много важни са пребиотиците. Проучвания сочат, че пребиотиците са полезни при свалянето на излишни килограми, тъй като ни карат да се чувстваме по-добре, а артишокът е изключително богат на тях. Можете да го използвате в салати, паста или в различни ястия.

Спанакът е любим не само на Попай Моряка от анимационното филмче, а и на много здравословно хранещи се хора. Зеленчукът е богат на желязо, което поддържа енергийния ви баланс, а това означава автоматично, че няма да посягате отчаяно към захарни изкушения. Спанакът може да се консумира освен в традиционни български ястия, така и пресен във всякакви салати.



Киселите краставички
определено не са просто "мезе" за ракията на приятелите ви - вкусни са и са подходящи за лека закуска, защото засищат желанието за нещо хрупкаво и солено. Да, киселите краставички са солени, а това не е особено добре за каквато и да било диета, но стига да не изядете цял буркан краставички, няма проблем.

Изварата е друг продукт, който ще ви помогне да сте здрави и слаби. Проучвания сочат, че хората, които приемат 3-4 пъти на ден богати на калций храни, продължават да горят около 150-200 калории на ден.



Бадемовото масло
е богато на протеини, фибри и здравословни мазнини. Вярно е, че ядките са много калорични, но изследвания сочат, че само 15% от калориите в тях се абсорбират от тялото ни. Бадемовото масло е едно от най-добрите, които можете да си позволите да консумирате редовно. То прави закуските по-вкусни и е източник на магнезий.

Яйцата са идеален източник на протеини, засищат много и са перфектни за закуска. А ако искате да комбинирате с горните ни предложения, можете да пробвате една наистина вкусна и полезна закуска: направете си бъркани яйца и сандвич с авокадо и извара.

Четете още: Забранено за закуска