За отрицателното въздействие на културизма върху нашето тяло можете да чуете от лекари, от спортисти, дори от съседа. Непоколебимото убеждение, че се "тъпчите" с "химии"​​, е любима фраза на много "експерти".

За ефектът от различните стимуланти е писано много и подробно. Но вреден ли е бодибилдингът в своя чист вид? Отговорът се крие в самото естество на културизма.

Изграждането на мускули за любителите, практикуващи спорта веднъж седмично, без фанатизъм и гълтане на различни таблетки, има невероятно благоприятен ефект.

Четете още: Ким Кардашиян: Тялото ми се върна! (снимки)

На първо място, това е надежден начин да се отървете от натупаните ненужни мазнини и да получите нормално, здраво тяло. Добрата тренировка подобрява тонуса и по този начин успешно се бори с депресията. Причината се крие в тайната на нашата психика - външният вид играе важна роля за нас самите.

Бодибилдингът подобрява еластичността на съдовата стена, (но само при постоянно натоварване) и предотвратява последващата поява на артрит - бичът на старостта.

И накрая, както при всеки спорт, културизмът носи истинско забавление - подобрява настроението, намалява тревожността и носи удовлетворение от живота.

Четете още: Смарт чорапи ни учат да танцуваме