В наши дни танците на пилон отдавна са излезли от стриптийз баровете и са навлезли в спорта и аеробиката.

Те са доказан и забавен начин за сваляне на килограми, стягане на мускулите и тонизиране на тялото.

И тук вече не говорим за стриптизьорки и хвърляне на банкноти в краката им, а за сериозно трениращи момичета, които могат да смаят с физиката си много от трениращите във фитнеса мъже.

Дамите изпълняват сложни упражнения на пилона, за които се изискват не само мускули, но и чувство за финес, баланс и ритъм.

Интересното е, че в редица университети има спортна дисциплина, която включва именно танци на пилон. И противно на това, което пуританите си мислят, това са просто упражнения на принципа на зумбата – аеробика под звуците на подходяща музика, а не курсове за стриптизьорки.

Танцът на пилон страхотен начин за изгаряне на калории. В един типичен урок за начинаещи може да се видят сметката на между 290 и 400 калории, а при напредналите цифрата достига 700, пише "Стандарт".

Въпреки краткия си живот на родна територия, танцът на пилон се развива много бързо, а интересът към него не спира да расте.

В България все още има жени, които не биха си и помислили да стъпят в зала с пилон, но досега няма някой, който да не си е тръгнал доволен и да не е променил представите и предубежденията си за този вид танц. Тренировките са достъпни за всеки, без значение от физическата му подготовка или възрастта.

И да припомним - легендарната танцьорка на пилон Пантера Блексмит гостува в България специално за Pole Dance Workshop week. Събитието, организирано от българската школа за танци на пилон у нас Sonya Pole Studio и ще се проведе от 13-ти до 17-ти ноември, а главната атракция ще е световноизвестната в областта на Pole Dance американка.

Тя ще демонстрира уменията си на пилон пред български почитатели на еротично-акробатичното изкуство, а публиката ще я види на живо на 14-ти ноември в рок бар Rock IT. Докато танцува, Пантера ще бъде и модел на специалист по бодиарт, който ще изрисува тялото й в движение, по време на самата хореография.

Не по-малко впечатляващо ще бъде и музикалното оформление зад пулта, където „диригенти” на купона ще бъдат добре познатият тандем Краси Москов & Tony (RockAtive, Sugar DJs). Под надслов "Grunge & Nu Metal" ще звучи най-доброто от дискографиите на Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden, Stone Temple Pilots, Korn, Slipknot, Limp Bizkit, Papa Roach, Staind и много други любими алтернативни герои.

Пантера е първата дама в световен мащаб, която успява да изнесе танца на пилон извън рамките на баровете, вкарвайки акробатични елементи, които умело съчетава с еротика. Гвоздеят в програмата на американката е т.нар. "летящ танц на пилон", който освен от нея се изпълнява единствено в легендарния "Cirque du soleil". Освен със страхотните умения в танца, красавицата е известна и с атрактивната си визия – цялото й тяло е изрисувано в "котешки" татуировки.