Сушито се явява източник на ненаситени мазнини, получени от риба и авокадо.

Жизненонеобходимата омега 3 киселина, не може да се произвежда от организма. Именно тя се съдържа в мазните риби, и както е известно подпомага подобряването на умствената работа и физическата активност.

Авокадото е източник на мощният антиоксидант витамин Е. А оризът съдържа голямо количество желязо.

И не бива да забравяме за морските водорасли нори, които увиват сушито. Те сържат ЕРА – ненаситена мастна киселина, която укрепва артериите и много ефективна за понижаването на кръвното налягане.

Диетолозите смятат суши за добре балансирана, здравословна храна, тъй като в него се съдържат хранителни вещества. Те осигуряват организма висококачествени белтъци и минерали – такива като йод, цинк, калий, фосфор.



Калориите в морските продукти са по-малко, отколкото в най-нискокалорийното пилешко месо и всяко друго месо. Средно в едно парче суши има между 62 и 90 калории. За сравнение в едно парченце шоколад (10 гр.) има 78 калории, а той няма пет части витамини и микроелементи, които се съдържат в суши.

Да вземе за пример японците

В Япония има най-висока продължителност на живота и най-нисък процент сърдечно-съдови заболявания и раковия заболявания.

Особеността на японската кухня са сурови морски продукти, които японците с удоволствие ядат. Заради отсъствието на термична обработка, суровите морски продукти не губят голяма част от полезните си витамини, соли, аминокиселини и микроелементите, напомня козметиката.com.