Със сигурност ви се е случвало да сте на строг хранителен режим и да ви е наистина трудно. И ви се е искало околните да се държат с повече разбиране към трудностите, през които сте решили да минете, за да отслабнете. Затова и е добре да помислите за най-ужасните неща, които можете да спестите на приятелките си, когато те пък са на мъчителна диета. Ето някои от тях.

"Но ти не изглеждаш дебела!"

Ако някой ви сподели факта, че се опитва да отслабне, това не означава, че търси от вас коментар как изглежда. Той може да се чувства добре в тялото си, но да иска да промени хранененето и упражненията си по здравословни причини. Освен това коментар, в който се споменава "дебел", не е приет добре. За някои може да е само дума, но за други има по-дълбок смисъл и човекът срещу вас може да се обиди сериозно от този привидно невинен коментар.

"Моят съвет е..."

Хора, които са на диета, често получават съвети, без да са ги искали. Затова просто не давайте такива. Ако ви попитат, тогава е друго.

"Нямаш нужда от отслабване!"

Освен ако не са ви питали излишно, не коментирайте чуждото решение. Може да имате и най-добри намерения с това, но коментарът може да бъде приет и като опит за саботаж. Оставете решението на човека, който е избрал да започне промяната. Вместо това му предложете подкрепа.

"Пак ли си на диета?"

Всеки коментар, който се отнася за предишни опити за отслабване, е лоша идея. Причината е, че човекът, който е на диета, може да е имал много несполучливи опити. В този случай по-добре поздравете приятелката си за силата/ желанието да се бори с излишните килограмите и че се грижи за здравето си.

"При мен работи..."

Много често приятели се питат един друг за съвети или трикове за отслабване. Ако това се случи, обикновено говорите от своя опит. Ако приятелката ви не ви пита, по-добре си мълчете. Тя е достатъчно умна, за да избере най-подходящия за него план. Освен това е най-добре определена диета са се съчетае с физически упражнения. Това, което работи за вас, може и да не работи за вашите приятели.

"Не може ли просто да си щастлива с начина, по който изглеждаш?"

Решението да пазите диета не е защото мразите тялото си или сте нещастни. Това е просто решение да свалите килограми, да се чувствате по-добре. Много малко хора, на диета или не, ще искат да им се прави анализ за това дали са щастливи или не.

"Трябва да си просто по-дисциплинирана!"

Отслабването е нещо повече от дисциплина и силна воля. Планирането може да помогне на пазещия диетата да прави по-добър избор на храна през деня и да прави редовно упражнения.

"Мислех, че си на диета"

Не е ваша работа да коментирате дали храната, която яде приятелката ви е правилен избор или не. Всяка диета е различна и всеки хранителен план изисква различни порции и храни. Ако преди човек се е хранил по един начин, а за вас това е било диета, не означава, че за човека срещу вас този начин на хранене е бил правилен.

"Едно парче пица няма да ти навреди!"

Тази фраза е като "Хапни, направих го за теб!" или "Хайде, веднъж се живее". Обикновено такива коментари се правят по време на събиране или вечеря с приятели. Когато човек е на диета, хората покрай него също трябва да се съобразяват, да ограничат разточителните вечери и събирания с цел похапване.

Мотивационни речи

Ако сте фенове на онези филми, в които треньори викат на спортуващите, за да ги мотивират да тренират по-усърдно, имайте предвид, че в реалния живот това работи ужасно рядко. Човекът на диета се нуждае от подкрепа и спокойствие и иска да чувства, че решението му се подкрепя и от членовете на семейството.

Четете още: Ядете и отслабвате!