Автор
Woman.bg

Отслабнах с 45 килограма, след като се разделих с веган диетата си

Днес ви предлагаме да се запознаете с историята на една жена, която след като се отказала от веган диетата си, е загубила от теглото си цели 45 килограма. Поясняваме, че преди това, докато тя се придържала към веганството, американката Рейвън Кули тежала фрапиращите 255 килограма. Въпреки че в менюто й не фигурирали животински мазнини, тя така и не отслабвала. До момента, в който не решила да сложи край на веган диетата и да се довери на въздействието на нещо много по-различно.

Ето какво разказва тя пред сайта WomensHealth:

„Докато бях веган, се хранех се по всяко време, без да спазвам каквото и да било разписание за закуска, обяд и вечеря. Хранех се дори и нощно време, тъй като работата ми е свързана с шаманството, и като такава съм принудена често да оставам будна и през нощта. Ритуалите и церемониите в нашата професия се изпълняват предимно след залез слънце. Стафиди, трици, соево мляко с ванилия, диня и някой и друг зеленчук – такива бяха храните, към които посягах непрекъснато – звучи като перфектен избор за всяко време, нали?

Като се замисля обаче, странните ми хранения и сънни навици вероятно са провокирали появата на тогава все още недиагностицирания ми синдром на поликистозните яйчници и фибромиалгия. В резултат и на двата фактора – веганската диета и здравословните ми проблеми, непрекъснато се чувствах уморена, но не можех и да спя. Боледувах често и чувствах постоянен глад. Междувременно лекарите ми казваха, че съм добре и че всичко е "в главата ми". Чувствах се обезсилена и отчаяна.

Заблуждавах се, че веганското меню ми дава шанса да се храня по-често, без да напълнявам. Но поглеждайки назад, осъзнавам, че съм поглъщала над 4 500 калории на ден. Истината е, че храните, които консумирах тогава, не бяла нездравословни, но засищаха трудно, а оттам провокираха глада ми и съответно посягането ми към по-голямо количество. Тогава осъзнах, че е време да взема ръцете в свои ръце и да променя хранителния си режим.

Реших да се доверя на една нова и любопитна за мен диета – т. нар. Warrior Diet.


Warrior Diet, или в свободен превод "диетата на воина", е нетрадиционен хранителен режим, който се обръща към вродените човешки инстинкти и се отличава с изключителната свобода, която предлага. Създателят на диетата, г-н Ори Хофмеклер, черпи идеите си от начина на хранене на воините от времето на Рим и Древна Гърция.

Диетата отразява хранителните навиците на древните воини, които ядат малко през деня, консумирайки по-голямата част от храната си вечер. Звучи доста удобно за моите нощни навици, нали?


Главният принцип е заложен в приемането на основното количество храна веднъж дневно, при това - вечер. Няма ограничения в калориите, нито в съдържанието на въглехидрати и мазнини. Диетата се застъпва за консумирането на повече сурови храни и избягване на преработени такива. Също така тя позволява и контрол над порциите, като златното правило е 1 550 калории на ден.

Фитнесът обаче беше огромна част от плана ми за отслабване. Най-удачно е тренировката да е в късния следобед или около час преди вечеря. Така се постигат оптимални нива на растежния хормон. В началото ми беше трудно, но постепенно започнах да свиквам с новия хранително-двигателен режим.

И резултатът не закъсня. В рамките на 16 седмици успях да се избавя от цели 45 килограма.

Когато стигнах до 150-те, установих, че симптомите, свързани със заболяванията и нощното ми безсъние, започнаха значително да отзвучават.

Загубата на теглото ми позволи да се освободя от хиляди неща, които в продължение на години чувствах върху себе си като огромна тежест – както във физически, така и в душевен план – здравословни проблеми, емоционална болка, чувства на тревога, несигурно бъдеще, неконтролируем живот, самота.

Днес съм по-щастлива от всякога и от факта, че мога да се погледна в огледалото и с гордост да си кажа: „Да, успях да се справя с най-голямото предизвикателство в живота си. Аз съм боец!“



Повече за диетата на воините може да научите тук.