Случва се човек да ходи на фитнес, да спазва строга диета, да няма здравословни проблеми, а отслабването просто да не се случва. Знаете ли защо? Защото така му е изгодно!

Открихме в интернет хора с подобен проблем, които на база на личния си пример обясняват какви психологически бариери им пречат да свалят омразните килограми въпреки здравословното хранене и постоянните тренировки.

1. Да си дебел е изгодно!

Да, именно изгодно, защото с наднорменото си тегло можете да обясните всичките си проблеми. Нямате си гадже? Не ви взимат на мечтаната ви работа? Не успявате да постигнете целите си? Много е удобно - ако има някакъв проблем, винете за него наднорменото си тегло. Ами ако бяхте слаби? Тогава щеше да се окаже, че проблемът не идва отвън, а е в самите вас. Разбира се никой не иска да се разочарова от себе си, затова и килограмите се топят трудно във фитнеса - подсъзнанието не ги пуска да си отидат.

2. Това е отлично оправдание за собствения ти мързел

Всички понякога отлагаме задачите си за утре, за следващия месец или за догодина. А хората с наднормено тегло често отлагат плановете си за следващия живот - когато са вече стройни. Това е страхотно оправдание - “Искам да се науча да танцувам, но засега не мога, защото нали знаете, имам наднормено тегло. Като отслабна, ще започна да тренирам по цял ден, ще стана главната звезда на всяко парти и ще ви издухам шапките! Но засега, слава богу, не е нужно да тренирам толкова усилено, ще потичам преди лягане и ще си легна спокойно да спя”.

3. Това е начин да получите любов и внимание

Кой не обича да помрънка от време на време? Веднага идват близките и приятелите, всички ти съчувстват, грижат се за теб, ти в този момент си центърът на Вселената. А строгата диета или жестокият треньор са чудесен повод за оплакване, можете всеки ден да се жалвате.

4. Бягство от нежелателни мисли и емоции

Забелязвали ли сте, че при някои хора при стрес автоматично се активира режим на преяждане, дори и по време на диета? Това става заради неспособността им да разпознаят адекватно емоциите си, особено ако от малки са ги учили да се държат в ръце с думите “Не плачи/не се оплаквай, нали си голям!”. Заради това чувството за тревога се маскира като друго чувство, например глад. В резултат на това човек вместо да отиде на психолог, да си излее душата или да реши проблемите си, просто отива за утеха до хладилника.

5. Това е начин да не работиш над проблемите със самооценката си


Друга психологическа причина за трудностите в отслабването е неадекватната оценка на самия себе си. Ако човек, дори и седейки срещу диетолога, на шега и с много любов подмята фрази от типа “любимите ми бутчета”, “моите бузи са моят стил” или “имам повече кожа за целуване”, той несъзнателно си лепва етикет и си създава настройка да си остане същия. Същата настройка дават и мислите за наследственост: “Мама беше дебела, затова и аз съм такава”. Ако искате да отдадете почит на предците си и да продължите “едрата” семейна линия, не е нужно да се тормозите с диети и тренировки. Но според науката затлъстяването не е неизбежно в генетичен план, може просто да сте предразположени към него. Затова ще е жалко да се занемарите, мислейки, че всички пътища и без това ще ви доведат до наднормено тегло.

Изводът е, че проблемът е в главите ни. Вие съгласни ли сте с това?