Ключът към перфектната фигура никога не е бил в лишаването от вкусна храна, нито от фанатичното избягване на сладкото. За да бъдете доволни от тялото си е необходимо да го снабдявате с всичко, от което има нужда и да водите здравословен живот. Да се храните добре, да тренирате и да не тровите организма си.

От край време въглехидратите са заклеймявани и несправедливо носят славата на храни, от които се дебелее и то много. Ето кои са другите митове, за които трябва да забравите, ако искате да бъдете слаби и щастливи едновременно:

1.Яденето късно вечер качва килограми

Логично е, защото вечер метаболизмът се забавя и преработването на храната се извършва все по-мудно, докато не заспите. Но истината е, че докато си почивате през нощта тялото ви не спира да работи и хаби енергия. Най-важното правило, за да не пълнеете, е да горите повече калории, отколкото сте приели. А това съвсем не зависи от факта в колко часа е било последното ви ядене. И все пак, ако не сте твърде гладни, прескочете нощното хранене, то няма да ви донесе позитиви.

2.Веганският режим помага за отслабването

Веганството е все по-популярно и много хора се обръщат към него, надявайки се да се отърват бързо от излишното тегло. Но избягването на месото и морската храна, а в някои случаи лишаването от млечни продукти, не води до добро здравословно състояние. Единствено ви излага на опасност от огромна липса на важни хранителни съставки. Много често на вегетарианците и веганите им липсват калций, витамин D, желязо, цинк, витамин В12 и омега-три мастни киселини. Освен това някои веган продукти са богати на подсладители и преработени мазнини.

3.Мазнините пречат на диетата

Разбира се, че не пречат, просто трябва да ги приемате в определени количества и да не прекалявате. За мъжете е добре да консумират между 28 и 40 гр мазнини на ден, а жените – между 14 и 20 гр.

4.Въглехидратите са най-големият ни враг

Когато решим, че трябва да се разделим с няколко килограма, винаги първо редуцираме въглехидратите от менюто си. А това често предизвиква дисбаланс в организма. Въглехидратите ни зареждат с енергия и разумната им консумация дори може да ни помогне в битката с килограмите, защото с малко количество ни карат да се чувстваме сити. А и трябва да признаете, че едва ли бихте могли да издържите много дълго време без хляб и паста.



5.Трябва да избягвате глутена

Ако нямате заболяване, свързано с щитовидната жлеза или стомашни проблеми, които ви карат да мислите, че имате непоносимост към глутен, то не е необходимо да бягате от него. Той е протеин и действа като естествено лепило, което слепва тестото. Съдържа се в пшеницата и някои хора го избягват, защото им предизвиква подуване на стоаха и дискомфорт. Разбира се, това води до лишаване от определени храни и съответно до промяна в теглото. Но също така е доказано, че глутенът има позитивно въздействие върху сърцето и може да предпази от някои болести в тази област. Някои продукти, върху които пише, че не съдържат глутен има прилично количество захар или подсладители, така че трябва да имате сериозна причина, за да откажете глутена.

6.Зелената салата ще ви отведе при перфектното тегло

Твърдението, че отказът от алкохола и захарта и консумацията на зелена салата ще окажат решаващо влияние върху диетата ви, не е съвсем вярно. В никакъв случай не трябва да предприемате подобни драстични мерки, за да видите резултати. Просто променете отношението си към храната и започнете да тренирате. Тогава шоколадът няма да ви бъде враг, нито чашката вино преди лягане. Хапвайте всичко, което се отразява добре на метаболизма ви и никога няма да имате проблеми с килограмите.



7.Трябва непрестанно да броите калориите, които приемате

Просто е – ако консумирате повече калории, отколкото горите, ще напълнеете. А ако горите повече, отколкото приемате – ще отслабнете. Но това съвсем не означава, че трябва постоянно да проучвате колко калории се съдържат във всичко, което ви се прияде. Много по-важно е каква е хранителната стойност на дадена храна, отколкото калориите. Ето един лесен трик: залагайте повече на свежи плодове и зеленчуци, на протеини и намалете преработената храна.

8.Здравословното ядене е скъпо

Поддържайте баланса в храненето и не се отказвайте от нищо. Не е необходимо да избягвате непрестанно любимите си продукти и да предвиждате по-голям бюджет. Плодовете и зеленчуците съвсем не са по-скъпи от сандвичите, баничките и шоколадите.

Четете още: Триминутна тренировка за перфектна фигура