Автор
Woman.bg

Най-добрите упражнения за стягане според формата на дупето

Всяка жена е уникална, различна и неповторима. Като започнем от цялостното й излъчване и осанка, преминем през характера и качествата, и стигнем до усмивката, жестовете, та дори и... до дупето. Именно на последното женско очарование ще спрем вниманието си сега.

И понеже няма дама, която да не се притеснява за визията на задните си части, фитнес специалистите са помислили за всичко. Предлагаме на вниманието ви най-добрите упражнения за стягане на дупето според неговата форма:

Квадратно (плоско) дупе


На това дупе му липсва заобленост. Най-доброто упражнение, което ще му придаде така необходимата закръгленост и сексапил, е фокусирано върху стимулирането на големия и малкия седалищен мускул.

Легнете по гръб на пода със свити крака и ръце, опънати до тялото. Повдигнете бедрата и ханша колкото можете по-високо, като стегнете дупето максимално. Бройте до десет, след което спуснете бавно, без да допирате пода. Повторете 10-15 пъти.

Кръгло (щръкнало) дупе


При кръглото дупе се наблюдава натрупване на повече мазнини в горната част на задните части, което му придава по-щръкнал вид. Ако искате да понамалите обиколката му, заложете на упражнението плие (клек с дъмбел от разкрачен стоеж):

Вземете дъмбел и го хванете с две ръце за един от дисковете, като другия оставите да виси верикално надолу. Поставете стъпалата в разкрач два пъти ширината на раменете Ви. Обърнете пръсти възможно най-навън, така че петите да сочат една към друга. Клякате вертикално надолу, като се стремите да поддържате колената във отвесна линия спрямо глезените. Не накланяте тялото, гръбнакът е изпънат, изпъчвате гърди и гледате напред. Не повдигайте пети, докато клякате. Разпределете тежестта си по цялото стъпало. Когато тазът Ви слезе 3-4 пръста под коленете, задръжте за секунда и бавно се изправете по същия път. Ако имате болки в коленете, спрете преди да достигнете прав ъгъл в коленните стави.

Сърцевидно дупе

При тази форма на дупето мазнините са съсредоточени в горната част и най-вече в областта на ханша. Най-подходящо за него е упражнението клек с подскок.

Разположете крака на ширината на раменете. Приклекнете и леко наклонете тялото напред. Изпънете ръце напред, кръстосайте ги повдигнати пред гърдите или ги сложете зад врата. Изправете се с възможно най-голяма скорост, като се стремете да вложите максимални усилия в скока. Докато се изправяте вдигнете и опънете ръце нагоре. Приземете се на пръсти, за да натоварите прасците си, без да долепяте пети до пода. Приклекнете и върнете ръцете и тялото в начална позиция.

V-образно дупе

Клякане

Самото упражнение е изключително просто, въпреки че изисква силна и точна координация на всички мускулни групи, за да се изпълни правилно. Краката трябва да са разположени успоредно с бедрата и коленете, а разстоянието между тях да е 40 см. Докато правите кляканията, коремните мускули трябва да са стегнати, а гърба дръжте изправен. Вдишвайки, се опитайте да поставите тялото си в клекнало положение във възможно най-ниската точка, докато бедрата ви са успоредни със земята. Направете 30 клякания, като след всяко 10-то клякане поемайте дълбоко въздух и издишвайте по веднъж.

Четете още: Какви дънки да изберете според формата на дупето