Има специално разработени бързи диети, целящи бързо отслабване. Те продължават по 5 дни. През това време обемът на поеманата храна се ограничава значително, а вечерята се пропуска. Подобен ефект могат да имат и монодиетите – например тези на кисело мляко, фреш или определен плод.

Ето примерно меню за бърза диета:

* Закуска – едно яйце, неподсладен чай.
* Втора закуска – обезмаслена извара с кисело мляко.
* Обяд – 150 гр. риба на пара, зеленчукова салата с лимонов сок (без олио), един плод.
* вечеря – неподсладен чай.

Друг вид бързи диети са дните за разтоварване. За три дни гладуване и детокс можете да свалите до 4 килограма. Първият ден е за навлизане в диетата, вторият – за гладуване, а третият – за излизане от диетата.

Менюто се планира по строго определен начин. Когато се готвите за гладуване, трябва да ограничите консумацията на мазни храни и въглехидрати. Не яжте зърнени и бобени култури, на закуска пийте само зелен чай, на обяд – сурови плодове и зеленчуци, като можете да подправите салатата си със зехтин, но не и със сол. Не вечеряйте, вечерта пийте само вода и зелен неподсладен чай. През целия втори ден трябва да гладувате. Можете да пиете вода. На третия ден постепенно ще излизате от диетата. Яжте същите продукти, като през първия ден, но лека-полека добавяйте немазни белтъчини и преминавайте към нормален режим на хранене.

Можете да си направите и картофени дни – в продължение на една седмица яжте само варени или печени картофи без сол и други подправки. По този начин можете да отслабнете с 2-3 килограма. Има и бърза диета на банани и мляко, която също се смята за много ефективна. Трае до 5 дни, през които можете да свалите около 3 килограма. Дневното меню включва два банана и три чаши мляко.

Смята се, че най-ефективната бърза диета е тъй наречената „безвъглехидратна диета на манекенките“. За три дни на такава диета можете да свалите до 5 килограма в зависимост от метаболизма и теглото си. Менюто е следното:

* Закуска – едно рохко яйце.
* След 3 часа – 150 гр. обезмаслена извара, неподсладен чай.
* След още 3 часа – пак извара с чай.
* Нищо за вечеря, пийте повече вода.

Тази диета е подобна на нисковъглехидратната или всъщност е нейна по-строга версия, тъй като в „диетата на манекенките“ въглехидрати няма изобщо, а количеството белтъчини също е ограничено. Нисковъглехидратната диета също се смята за ефективна, ето меню за нея:

* Закуска – 30 гр. твърдо сирене, филия ръжен хляб, неподсладен зелен чай.
* Обяд – варен боб, филия ръжен хляб, 200 гр. обезмаслена извара, неподсладен чай;
* Вечеря – 100 гр. пилешки гърди (сварени на пара), 1 краставица, 1 домат, непосладен зелен чай.

Има толкова диети, че на човек му е трудно да избере най-бързата и ефективната от тях. Често диетолозите препоръчват вместо да се придържате към една конкретна монодиета да редувате няколко еднодневни (или тридневни) монодиети. Каквато и диета да решите да пробвате обаче, първо се консултирайте с личния си лекар. Важно е също така да помните, че от всяка диета трябва да се излиза постепенно, иначе бързо ще кочите отново свалените килограми.

Може би нашият списък ви се струва непълен. Тогава добавете в него нежната тиквена диета, засищащата и приятна диета на пилешко и полезната за здравето диета на извара. Сега вече със сигурност имате богат избор! Не забравяйте да добавите в менюто си и чай за отслабване – той не само ще ви ободри и ще ускори метаболизма ви, но и ще направи всяка друга диета по-ефективна.