Искате да отслабнете? Най-лесният начин е простичката комбинация от нискокалорично меню и физически упражнения. Понякога обаче просто не се получава и то въпреки усилията ви. Днес вече индустрията на диетичните храни и хранителни добавки генерира бизнес за милиони, а съветите за отслабване правят авторите си богати. Вижте обаче няколко наистина изненадващи хранителни режима, които в никакъв случай не ви препоръчваме.

Диета на Бантинг

Всички сме чували за диетата на Аткинс, а всъщност е по-правилно да я наречем диетата на Бантинг. Англичанинът Уилям Бантинг живял през XVIII век и бил успешен предприемач – майстор на кофчези. Живял спокойно до около 60-ата си година, когато осъзнал, че е нездравословно наднормено тегло, страда от задух и като цяло не се чувства добре в кожата си. Тогава, заедно с лекаря си д-р Харви, Бантинг се заел да изработи нов режим на храненето си и създал нисковъглехидратната диета. Постигнатият резултат бил толкова впечатляващ, а предприемаческият дух на Бантиг достатъчно жив, че бързо успял да превърне диетата си в успешен търговски продукт. Написал дълъг текст как да се лекува наднорменото тегло с диета, а със собствения си дълъг живот бил пример за положителното влияние на умереното хранене. И въпреки че диетата е реално доста стара, претърпява много изменения до наши дни, но в общи линии базовата идея е същата - чрез драстичното намаляване на въглехидрати за сметка на протеини и мазнини тялото по естествен начин губи тегло, защото изгаря по-ефективно натрупаните мазнини.

Сънна диета

Принципът на тази диета звучи идиотски, но логиката му е категорична: когато спят, хората не ядат. Затова се препоръчвало преди вечеря желаещите стройна фигура да си легнат, а ако не могат да заспят - дори да вземат приспивателни. Сред почитателите на този метод е бил самият Елвис Пресли. Хубаво е обаче да се замислим - трябва ли да спим по 15 часа дневно и не е ли нормално да се замислим за вредата от сънотворните?

Течна диета

Изобретяването на тази диета се приписва на Вилхем Завоевателя. Говори се, че той бил толкова тежък, че едва можел да язди кон, така че се наложило да откаже храната напълно и да мине само на течности. Вилхем се спрял на ликьора. Диетата не дала резултат, още повече, че същата година Вилхем Завоевателя, пиян, паднал от коня си и загинал. Съвсем не са малко обаче хората, които решават наистина да не ядат нищо, а да консумират само течности. Известен е случая с кратък период от живота на Дейвид Боуи, който живял на т.нар. от него "бяла диета" - кокаин и прясно мляко. Сами се досещате през какъв стрес и непоправими увреждания минава тялото.

Оцетна диета

Тази диета била много популярна в епохата на романтизма, още повече, че придавала на лицето модерния в тази епоха мъртвешки блед цвят. Сред известните ѝ почитатели е бил например лорд Байрон. Състояла се е в очистване на организма с пиене на оцет половин час преди хранене. Язвата и припадъците били най-честите ѝ следствия, така че замислете се дали да се пробвате.

Цигарена диета

През 20-те години повечето мъже вече са пушачи, съвсем неподозирайки за вредата за белите дробове и сърцето. През 50-те пък броят на жените пушачи е скочил само за десетилетие, а от началото на новия век цифрите са невероятни - в Европа всяка втора жена е пушач, а над 70% от дамите между 18 и 49 години признават, че са пушили поне за кратко. Едно от положителните следствия, с които цигарите са рекламирани, е загубата на тегло. Дори до 70-те години на ХХ в. това е тайното оръжие на моделите за стройна фигура, но ако цената е многократно увеличен риск от рак на белите дробове, постоянно неприятен дъх, пожълтели зъби, а и немалки суми за ежедневно отдаване на избрания порок..., по-добре да си спестим всичко това.

Четете още: Как да отслабнем след 30