Темринът „смути“ идва от английски език (smoothie) и в буквален превод означава „еднородно“ и „меко“. Ние обаче разбираме под тази дума пасиран зеленчуков или плодов коктейл.

В състава на смути могат да се включат и други съставки – зелени подправки, зърнени кълнове или ядки. Точно затова подобно лакомство може да стане основна част от ежедневното ви меню за определен период от време и да ви помогне да свалите няколко излишни килограма.

Смути-диетата изисква определен тип хранене за от 3 дни до 4 седмици в зависимост от постигнатите или желаните резултати.

Предлагаме ви няколко прости правила, с чиято помощ не само ще прочистите организма си, но и ще го наситите с витамини и полезни микроелементи:

1. Не консумирайте готови смутита – те обикновено съдържат много захар;

2. Не се препоръчва да добавяте сами захар в домашно приготвеното смути (избягвайте също сладолед, кисело мляко с добавки и сокове);

3. Задължително яжте смутито с лъжица, при това чаена. Колкото по-дълго ядете, толкова по-бързо ще почувствате засищане;

4. Като добавки ползвайте натурално кисело мляко, мюсли и кълнове.



Още един плюс на смути е възможността да съчетаете полезното с вкусното, без да навредите на диетата си. Можете например да добавите в коктейлите си малки количества пшеничени кълнове, спанак, целина или други продукти, които по принцип не обичате, но чийто вкус няма да усетите в готовото пюре. А те са много полезни!

Рецептите могат да бъдат всякакви, всичко зависи от вкусовите ви предпочитания. Но за приготвянето на идеалното смути има няколко правила:


1. Колкото повече замразени плодове има в коктейла ви, толкова по-гъст ще стане;

2. Без колебания добавяйте в сместа ленено семе – то е чудесен източник на влакнини и ценни оксиданти и не се отразява по никакъв начин на вкуса;

3. Ако смесите кисели и сладки плодове, вкусът ще стане по-наситен.