Не знаем за вас, но ние никога не сме били на "ти" с чистенето. Да, всяка седмица ни се налага да се срещаме отблизо с прахосмукачката и парцала, но едва ли ще учудим някого, признавайки, че го правим с не особено голямо желание.

Нови разкрития относно влиянието на чистенето върху фигурата обаче коренно промениха отношението ни към ежеседмичното почистване на дома. Оказа се, че чистенето е съюзник в борбата с излишните килограми и посредством него можем да се разделим с повече калории отколкото във фитнес залата.

Да, правилно прочетохте – омразното миене на пода с парцал и минаване с прахосмукачка е пряк път към тонизираната фигура.

30-минутно миене с парцал ви помага да изразходите близо 200 калории, а един час работа с прахосмукачката гори около 240.

15-минутно търкане на банята и тоалетната пък ще ви помогне да се разделите с близо 100 калории. Бонусът е, че тези активности не само предоставят ефективно кардио натоварване, но и напрягат мускулите на ръцете и корема.



Ако пък се отдадете на подреждане на гардероба, ще се сдобиете не само със сгънати прилежно дрехи, но ще изгорите 85 калории.

Двучасово местене на тежки мебели изразходва 470 калории, а тричасово миене на прозорци на средно голям апартамент пък ще ви помогне да стопите повече от 600 калории.

Затова ако тези дни сте се отдали на предпразнично почистване на дома, бъдете спокойни - изгорили сте достатъчно калории и може без притеснение да си хапнете от козунака и агнето, съпътстващи великденската трапеза.