Срещали сме твърдението, че след диамантите шоколадът е най-добрият приятел на жените. В редакцията обаче сме категорични, че пред шоколадово изкушение и парче пица, винаги бихме избрали второто.

За съжаление обаче рядко си позволяваме да се насладим на така любимата ни пица, защото като повече жени сме все на диета.

По-обстойно проучване относно консумацията на въглехидрати обаче ще ви покаже, че не е необходимо да се отказвате от тях, за да сте слаби. Просто трябва да ги приемате подобен тип храни в определено време и да обърнете внимание на още няколко тънкости. Кои са те може да разберете в следващите редове:

Започваме от времето през денонощието, което е най-подходящо за прием на въглехидратни храни според специалистите.



"Богатите на калории храни, каквито са сандвичите, пицата и пастата, трябва да се приемат през по-ранната част на деня, най-добре до 13 на обяд. Това е така, защото те са източник на голямо количество енергия. През деня метаболизмът е по-забързан и съответно тези калории ще се изгорят. Ако обаче ги приемете вечер, когато не сте физически активни и когато функциите на организма са по-забавени, калориите от пицата, които тялото не изразходи, ще се отложат като мазнини", разкрива водещият нюйоркски диетолог Бони Тауб.



Другото, на което той обръща внимание, е броенето на калориите.

"Без него няма как да се сбогувате с онези пет килограма, които ви тормозят от месеци насам, защото калорийният дефицит обосновава отслабването", допълва той.

"Една филия бял хляб е около 75 калории и съдържа 15 грама въглехидрати. Повечето балансирани хранителни режими препоръчват около 40% от калориите за деня да идват от въглехидрати. Това означава, че ако диетата ви се състои от 1 800 калории на ден, трябва да поглъщате около 180 грама въглехидрати", разяснява Бони.

Това означава, че съвсем спокойно може да похапвате сандвич или пица, стига да не надвишавате позволеното количество въглехидрати за деня.



Също така няма защо да се притеснявате за талията си, ако заложите на въглехидрати, които са от пълнозърнесто брашно. Те бавно повишават кръвната захар и съответно няма опасност калориите, приети от тях, да се отложат като мазнини.

Ако пък и хлябът, и пастата са комбинирани с източник на протеин като пиле, тофу или пуешко, полезни мазнини като авокадо, ядки и сусамов тахан, и зеленолистни зеленчуци като рукола, богата на фибри, процесът по обработване на въглехидратите се забавя още повече. В резултат вие сте сити по-дълго време и освен това кръвната захар ще се повишава бавно, което означава, че похапването на любимата пица няма да навреди на фигурата ви.

Друга тънкост е да не преварявате пастата и ориза, когато ги приготвяте, защото това ги прави по-калорични, разкрива Тауб.