Защо яйцата са задължителни на Великден, какво е най-подходящото месо след края на постите, какво да пиете и от какво да се въздържите през първите дни – в тази статия ще намерите полезни съвети за това, как да приключите великите пости без да навредите на здравето си.

От медицинска гледна точка постите са полезни за всеки физически здрав човек (лекарите дори препоръчват на всеки 10 дни да си правите един ден за прочистване, без ядене). Но излизането от постите дори и при здравите хора трябва да става постепенно.

Най-важното на Великден е да бъдете умерени.

1. Великденската трапеза

Въпреки че яйцата са лесноусвоим мазен белтък, не наблягайте твърде много на тях. На Великден най-добре изяжте само едно яйце. То ще е напълно достатъчно, за да върнете в ежедневното си меню животинските продукти, без да натоварвате стомаха си. Козунаците и останалите печива трябва да бъдат вчерашни (не бива да ги ядете пресни), а хората с холецистит ще е най-добре да се откажат напълно от тестените изделия. Можете спокойно да хапнете малко извара, избягвайте обаче алкохола.

2. Месото и рибата

Белтъчинните продукти трябва да навлизат в менюто ви постепенно. Най-добре е да започнете да ядете месо чак на третия или четвъртия ден след края на постите. След яйцата на дневен ред идват немазните диетични продукти – варено пилешко или телешко (избягвайте пържено). Можете да си сготвите кюфтета на пара. Любителите на рибата като начало ще е добре да наблегнат на треската и бялата риба. Не забравяйте подправките и зеленината (магданоз, копър, зелен лук) – те спомагат за усвояването на тежка белтъчинна храна.

3. Плодовете и зеленчуците

След приключване на постите не губете полезния навик да поемате храни с високо съдържание на фибри. Продължавайте да ядете зеленчуци и зърнени храни, това е особено важно за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт.



Ако не искате да се въздържате от месо на Великден, наблегнете на вареното пилешко или на нетлъсто телешко.

4. Млечните продукти

Изварата, киселото мляко и айранът ще подготвят организма ви за нормалния режим на хранене. Чаша кисело мляко или айран преди лягане спомага за регулиране на работата на чревния тракт.

5. Олиото и сосовете

Страстното ви желание да залеете най-сетне зеленчуците си с обилна доза майонеза е разбираемо. Но не бързайте. За начало (поне една седмица след постите) продължете да подправяте салатите си с олио и се въздържайте от консумация на майонеза и оцет.

6. Напитките

Всички диетолози са съгласни, че при излизане от пости едно от най-важните неща е да пиете много течности. Пийте колкото можете повече сокове, компоти и нектари. За стимулиране на храносмилането преди ядене можете да изпиете чаша червено вино.

7. Забранени продукти

За да не претоварите стомашно-чревния си тракт, през първите дни след Великден избягвайте следните продукти:

* Чипс, солени ядки, бисквити;
* Пържени, осолени и мариновани храни;
* Полуфабрикатни спагети и картофено пюре, бульон на кубчета;
* Бонбони, кондензирано мляко, сладки тестени изделия;
* Кафе, газирани напитки;
* Гъби (в големи количества)

8. Начесто, но по малко

Никога не яжте до насита. Поемайте храната на малки порции през 2-3 часа. Така натоварването върху стомашно-чревния ви тракт ще се разпредели по-равномерно във времето и ще избегнете чувството за тежест и киселините.

Всички печива на великденската ви трапеза трябва да са вчерашни