Диетите са досадно и изнервящо нещо. А има как да направите няколко промени в храненето си и да се окажете с по-здравословен и полезен хранителен режим. Ето няколко съвета, с които да не превръщате храненето си в драма, а да отслабвате.

Знаете ли, че в една супена лъжица от любимата ви майонеза се съдържат около 100 калории и 9 грама мазнини? Ако ще си правите салата, в която обикновено слагате майонеза, опитайте да добавите авокадо вместо нея. Или пък паста от смляно авокадо. Въпреки че авокадото също съдържа мазнини, те са много по-здравословни от тези в майонезата. Ако не разполагате с авокадо, можете да добавите кисело мляко. То е отличен източник на протеини и помага за ускоряване на метаболизма.

Ако използвате растителни масла като например рапично, царевично и соево олио, никога няма да ядете здравословна храна. Те са високо рафинирани и причиняват вреди на здравето ви, особено при нагряване. Заменете ги със зехтин, като за готвене не използвайте него, а кокосово олио. И двете са много по-здравословни, а ще установите и че вкусовите им качества съвсем не са за пренебрегване.

Често добавяме сол или бучка масло към нашите ястия, за да ги направим по-вкусни, без да осъзнаваме, че по този начин добавяме към храната си ненужни мазнини и натрий. Един от най-добрите начини да направите храната по-здравословна, но и вкусна, е да използвате различни подправки вместо сол. Можете да овкусите ястията си със сушени и пресни продукти като магданоз, кориандър, копър, чесън, босилек и други.

Има много причини да се откажете от захарта, но ако не можете да го направите, поне се опитайте да намалите количеството ѝ. Истината е, че захарта е ключов фактор за повечето здравословни проблеми. Прекаляването с нея може да доведе до диабет и остеопороза, отслабва имунната система и причинява увреждане на бъбреците, разстройва минералния баланс на тялото и ускорява процеса на стареене. Опитайте се да използвате стевия вместо захар, за да направите напитките и храната по-здравословни.

Знаете, зеленчуците са богати на важни витамини и минерали. Опитайте се да добавите повече от тях към вашите ястия, дори и към тези, чиито рецепти не включват зеленчуци. В края на краищата, не е трудно да се добавят замразени броколи към ориза или чушки и гъби към лазанята.

Бульоните на прах съдържат не само много сол, но и други вредни съставки. Затова използвайте вода вместо бульон. Ако имате време, можете дори да си направите свой собствен бульон. Ще го използвате за подправка на ястията по-дълго, ако го разделите на части и замразите – например във формата за лед. Така ще имате подготвени бульонени кубчета във всеки момент, подготвени за вашите бъдещи ястия.

Ако често използвате сирене във вашите рецепти, купувайте нискомаслено, за да намалите приема на наситени мазнини. Когато поръчвате пица или я правите у дома, не прекалявайте с кашкавала, а компенсирайте с повече зеленчуци.

Четете още: Седем правила за дълъг живот